Linkuri accesibilitate

31.03 - Chișinău: Parlamentul și Legea lustrației


„O astfel de lege ar fi fost binevenită, poate, chiar în primii ani ai dobândirii suveranităţii şi independenţii statului Republica Moldova.”

31 martie 2000,

Actualitatea în Republica Moldova.

Dan Ionescu: Ziua de 31 martie este termenul limită, fixat de Fondul Monetar Internaţional şi de Banca Mondială pentru îndeplinirea de către Republica Moldova a unor condiţii, fără de care nu poate fi reluată creditarea externă a ţării. Nici astăzi Parlamentul nu a făcut paşi semnificativi în această direcţie, atenţia deputaţilor fiind acaparată de alte subiecte, printre care şi acela al necesităţii adoptării unei legi a lustraţiei. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Sergiu Praporşcic.

Parlamentul a început astăzi să examineze, în lectura a treia, Proiectul legii bugetului de stat pentru anul curent. Potrivit şefului Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, Valeriu Muravschi, bugetul ar putea fi adoptat la începutul săptămânii viitoare, dacă deputaţii se vor întruni luni şi marţi în şedinţe speciale. Să menţionăm, că astăzi expiră termenul, acordat de Fondul Monetar Internaţional pentru adoptarea bugetului, precum şi a altor legi, precum ar fi privatizarea întreprinderilor din vinificaţie şi tutunărit, legea despre compensaţiile nominale. Reprezentanţii Fondului au condiţionat reluarea finanţării externe de adoptarea acestor documente. Din toate condiţiile înaintate, Parlamentul a îndeplinit până în prezent doar una – a adoptat fondul de susţinere a agricultorilor privaţi.

Premierul Dumitru Braghiş a declarat astăzi jurnaliştilor, că nu ştie, deocamdată, dacă Fondul Monetar Internaţional va accepta să reia finanţarea Republicii, în condiţiile în care nu au fost respectate termenele stabilite. Premierul spune, însă, că finanţarea nu va fi reluată, dacă Republica Moldova nu va îndeplini toate condiţiile FMI-ului.

Dumitru Braghiş: „Ieri am primit o scrisoare de la domnul Hach, care încă o dată ne atrage atenţia la necesitatea aprobării tuturor acestor legi şi hotărâri, şi neadmiterea unor modificări, care, în opinia Fondului Monetar, pot fi fatale pentru buget, sau pentru alte acţiuni, care trebuie să fie întreprinse în timpul apropiat. Purtăm, continuăm negocierile cu fracţiunile parlamentare, cu cei care şi-au expus obiecţiile asupra legilor - şi privatizării şi compensaţiilor nominale. Dacă vom ajunge la un consens cu fracţiunile Prlamentare, care ar putea vota aceste legi, atunci are sens de discutat şi cu Fondul Monetar. De văzut, care ar putea fi atitudinea lor.”

În alt context, să menţionăm, că în şedinţa de astăzi a Parlamentului, deputatul pe listele Partidului Forţelor Democratice, Vasile Nedelciuc, a solicitat ca membrii Comisiei parlamentare pentru monitorizarea activităţii Serviciului de informaţii şi securitate să declare, în mod public, că nu sunt şi nu au fost agenţi sau colaboratori ai serviciilor secrete din Republică, de peste hotare, sau din fosta URSS. Nedelciuc a propus, ca un grup de specialişti să stabilească veridicitatea declaraţiilor, iar rezultatele să fie făcute publice.

Vasile Nedelciuc a mai solicitat, ca Parlamentul să elaboreze şi să adopte legile cu privire la accesul la propriul dosar şi la deconspirarea dosarelor securităţii: „Parlamentul să urgenteze elaborarea şi adoptarea legii privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică şi formarea ulterioară a Consiliului pentru studierea arhivelor securităţii.”

Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a propus ca săptămâna viitoare Parlamentul să examineze propunerile lui Vasile Nedelciuc şi să elaboreze un plan de lucru în acest sens. Menţionăm că au existat mai multe tentative de a adopta o lege a lustraţiei în Republica Moldova, nici una dintre ele, însă, nu s-a încununat de succes. De data aceasta, reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare, cu excepţia comuniştilor, ne-au declarat, că, în fond, susţin propunerea lui Vasile Nedelciuc.

Vicepreşedintele Convenţiei democrate, Sergiu Mocanu, spune că un asemenea proiect de lege poate fi susţinut, în cazul în care va viza persoanele publice, dar nu şi cetăţenii simpli: „Eu cred că un asemenea proiect de lege este nevoie să-l întroducem cât mai repede pe ordinea de zi. Propunerea domnului Nedelciuc mi s-a părut judicioasă. În acelaşi timp, trebuie să ţinem cont că această lege nu trebuie să afecteze cetăţeanul simplu.”

Deputatul independent Ion Morei, care-l sprijină pe preşedintele Petru Lucinschi, consideră că examinarea acestei legi în prezent nu este oportună: „O astfel de lege ar fi fost binevenită, poate, chiar în primii ani ai dobândirii suveranităţii şi independenţii statului Republica Moldova. În condiţiile actuale, când bugetul încă nu este adoptat, pachetul de legi despre privatizare nu este adoptat, bugetul fondului social nu este adoptat şi alte chestiuni, care pun sub pericol continuarea relaţiilor cu organismele financiare internaţionale, problema dată nu e ridicată în cel mai potrivit moment. Dar, în principiu, eu n-am nimic împotriva unei posibile legi a lustraţiei.”

Reprezentantul Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, Anatol Ciobanu, ne-a declarat, că o lege, care ar face publice toate dosarele securităţii, nu poate fi acceptată: „O lege, care ar permite accesul la propriul dosar, este absolut evident că trebuie să fie o astfel de lege. O lege, care ar divulga tot, astăzi ne-ar putea crea mari dificultăţi în societate, ar incita spiritele. Deci, ar trebui să ne mai gândim.”

Liderul creştin-democraţilor, Iurie Roşca, spune că un eventual proiect de lege privind dosarele securităţii nu va fi adoptat de către actualul Parlament. Potrivit lui Roşca, Dumitru Diacov este unul din cei care se pronunţă împotrivă: „Ideea nu este nouă. Este o idee foarte bună. Ea trebuie pusă în aplicare. Însă nu va fi, fiindcă ori de câte ori a fost pusă această problemă, din momentul existenţei acestui Legislativ, s-a văzut ostilitatea câtorva partide parlamentare faţă de această măsură de deconspirare a foştilor colaboratori ai serviciilor poliţiei secrete. Rezistenţă deosebită o manifestă, am impresia, partidul condus de domnul Diacov. De aceea, acestă declaraţie, rostită de către domnul Nedelciuc, va rămâne doar pentru stenograma Parlamentului şi, eventual, pentru mediatizarea de către Dumneavoastră.”

Vom aminti, că reprezentantul Partidului Popular Creştin-Democrat nu a fost admis în comisia ce urmează să supravegheze activitatea Serviciului de informaţii şi securitate, la insistenţele preşedintelui Parlamentului, Dumitru Diacov.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.text
XS
SM
MD
LG