Linkuri accesibilitate

3.04 - București: Documentele sustrase de la MAE şi CSAT


Ion Iliescu
Ion Iliescu

Ion Iliescu a cerut parchetului general să îşi extindă cercetările privind nu doar dispariţia din arhiva MAE a documentelor referitoare la firul roşu, dar şi provenienţa documentelor invocate de actualul preşedinte din campania din 1996.


3 aprilie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Cristian Teodorescu, corespondent: Liana Ionescu).

Documentele sustrase de la MAE şi CSAT


Recentele dezvăluiri privind afacerea firului roşu au mai mult decât o miză electorală, ele vizând evoluţia României ca societate post-comunistă ce se îndreaptă ori spre democraţie şi valorile europene, ori spre zona de influenţă a Moscovei.

Documentele care atestă relaţiile româno-ruse între 1993-’95 pentru instalarea unui sistem de comunicare secretizată Cotroceni-Kremlin pun în evidenţă duplicitatea politicii româneşti când şeful statului era Ion Iliescu, iar cel al diplomaţiei, Theodor Meleşcanu, care astăzi sunt candidaţi la preşedinţia ţării în partide opuse, PDSR şi respectiv APR.

Iliescu a răspuns întrebărilor atacând: el susţine că respectivele acte ar fi trebuit să rămână secrete, iar în acest context preşedintele actual, Emil Constantinescu, şi consilierul său pentru apărare, generalul Constantin Degeratu, ar fi încălcat legislaţia privind securitatea naţională folosind în mod public documente sustrase din Ministerul Afacerilor Externe.

PDSR şi-a amintit că în campania electorală din 1996 actualul preşedinte ar fi uzat documente secrete, din care unul se referea din nou la relaţiile româno-ruse, incriminându-i pe Iliescu şi Meleşcanu că nu au denunţat convenţiile fostului tratat de la Varşovia (desfiinţat în 1991) care permiteau dislocarea de trupe ruseşti de pe teritoriul României. Ca urmare Iliescu a cerut parchetului general să îşi extindă cercetările privind nu doar dispariţia din arhiva MAE a documentelor referitoare la firul roşu, dar şi provenienţa documentelor invocate de actualul preşedinte din campania din 1996.

Biroul de presă al preşedinţiei a răspuns că documentele invocate în 1996 au fost fotocopii din multele primite la acel moment de candidat. Cât priveşte dispariţia unor documente din arhiva Ministerului de Externe referitoare la firul roşu, comunicatul afirmă că preşedintele consideră acest fapt drept foarte grav, solicitând maximă operativitate în ancheta declanşată de parchetul general.

Cornel Ivanciuc, analist al serviciilor secrete, consideră că nu reiese că documentele care fac obiectul scandalului firului roşu s-ar afla la Cotroceni şi că acuzaţiile PDSR se bazează pe simple speculaţii. Referitor la documentele invocate de actualul preşedinte în alegerile din 1996, Ivanciuc spune că ele sunt confidenţiale dar preşedintele nu poate fi acuzat că le-a folosit, fiind vorba doar de copii. „Eu sunt absolut singur că în timpul campaniei din 1996 actualul preşedinte al României nu putea să aibă acces la versiunile originale ale documentelor. Dacă le-a folosit în campanie, nu putea să aibă decât copii”.

În următoarele luni nu numai puterea va scoate la iveală documente care să incrimineze regimul Iliescu, ci şi opoziţia va face tot ce este posibil pentru a compromite actuala conducere.
XS
SM
MD
LG