Linkuri accesibilitate

„Vom afla foarte curînd ce s-a întîmplat la 7 aprilie”


Vlad Filat
Vlad Filat

Premierul Vlad Filat este convins că comisia Nagacevschi va prezenta un raport cu probe concludente pentru a permite tragerea la răspundere a celor care au scris scenariul de acum un an


La un an de la evenimentele din aprilie, soldate cu un deces şi devastarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, la puşcărie se află o singură persoană – un protestatar care luase atunci, din cantina Legislativului, câteva farfurii. Provocatorii care au aruncat cu pietre, dar şi poliţiştii care au intervenit în forţă în acea noapte, iar ulterior au maltratat tinerii în comisariatele de poliţie, sunt în libertate. Liliana barbaroşie l-a întrebat pe premierul Vlad Filat de ce până acum dosarul „7 aprilie” rămâne nefinisat.

Vlad Filat: Eu am un răspuns pe care mi-l asum şi acesta este că instituţiile statului care au avut şi au în continuare atribuţiile funcţionale în rezolvarea acestor probleme nu şi-au făcut treaba. Din rea voinţă, din lipsa de capacitate, sau alţii – din frică. În Procuratura generală, persoane care au instrumentat dosarul 7 aprilie fiind calificat ca tentativă de lovitură de stat, acum continuă să investigheze, sau cel puţin pînă nu demult investigau acest dosar, deja dintr-o altă perspectivă – cea de dezordine în masă.

Acum, având în acest sens probe incontestabile, dar şi o opinie publică deja formată în aşa manieră încît să nu mai permită nimănui să tergiverseze, noi vom afla foarte curînd ce s-a întîmplat la 7 aprilie. Dar insist asupra faptului că cu probe concludente şi suficiente pentru ca cei care au încălcat legea în acea perioadă de timp să aibă şi sancţiuni. Accentul s-a pus pe executanţi. Trebuie să răspundă, fără nici un fel de echivoc. Însă responsabilitatea trebuie să o poarte cei care au scris acest scenariu, care au ordonat.

Europa Liberă: Până săptămâna trecută, poliţiştii suspectaţi că ar fi participat la descinderea organelor de forţă din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi la maltratarea tinerilor în comisariatele de poliţie se aflau încă în funcţie. Unii dintre ei fuseseră chiar avansaţi de actuala guvernare. Cum s-a întîmplat?


Vlad Filat
: În primul rând acele imagini care au fost prezentate nu au fost la îndemână fiecăruia. Spre exemplu, l-am întrebat pe ministrul de interne, dânsul nu a văzut acele imagini. Sigur, neavînd aceste probe, uite, nu au fost depistaţi. Consider că la ora actuală, în sarcina mea personală, ca şi prim-ministru al RM, în sarcina conducerii Ministerului de Interne este restabilirea imaginii acestei instituţii.

Europa Liberă: Preşedintele comisiei pentru elucidarea evenimentelor din aprilie, Vitalie Nagacevschi, membru al PLDM, a făcut promisiuni clare că face public raportul comisiei pînă în 7 aprilie, în ciuda opoziţiei pe care o fac în comisie deputaţii comunişti. Nu a fost să fie. Trebuia sau nu să avem la îndemînă acest raport pe 7 aprilie?

Vlad Filat
: Cred că da, însă totodată, nu timpul este cel mai important factor în acest sens. Contează calitatea acestei investigaţii. Vreau să vă spun că va fi un raport foarte consistent. Şi vreau să mai deschid nişte paranteze. Din momentul în care Vitalie Nagacevschi a fost numit în funcţia de preşedinte al comisiei parlamentare, dânsul nu a fost nici o dată la partid. A fost o decizie luată solidar de către noi, ne-am propus să nu influenţăm această anchetă. Şi haindeţi să aşteptăm cînd va fi prezentat acest raport. Iar de ce nu a fost prezentat pînă la 7 aprilie? Se face în Parlament. Or, săptămîna aceasta şedinţa nu-i, săptămîna viitoare – nu-i. Prima şedinţă va fi în jurul datei de 23 martie. Aşa că această situaţie o puteţi privi şi sub aspect tehnic ca fiind imposibilă să fi fost realizată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG