12 aprilie 2000
Actualitatea românească. (Comentator: Emil Hurezeanu).
În aşteptarea alegerilor.
Viaţa politică românească vădeşte o înclinaţie dublă: spre pragmatism, cu oportunismul ambiental, şi spre înscenări, un camuflaj transparent al scandalului politic.
PDSR care conduce detaşat în sondaje, ştie că un posibil succes electoral necritic, bazat pe lozinci populiste, ar echivala cu o confruntare dură cu realitatea post-electorală. Reforma internă şi constrângerile externe fac ca sezonul post-electoral să fie ostil unui partid de stânga ce va trebui să modifice realitatea prin reforme necesar de dreapta. „Cu populism, naţionalism, retorica peronistă şi reacţiile supraenervate la scurt circuitele firelor roşii, se pot eventual câştiga alegerile într-o ţară săracă şi demoralizată. Dar în felul acesta nu se poate garanta şi o guvernare eficientă”.
Ultimele mişcări ale PDSR-ului, în alianţă cu alte partide, pregătesc un profil mai realist, putând crea o formulă mai credibilă de guvernare în exterior. Cu eşecurile stângii până în 1996, şi neîmplinirile dreptei până în ’99-00, „există pericolul unei deresponsabilizări ideologice, atunci când dreapta îşi dă acum mâna cu stânga, doar ca să mai câştige o dată, de această dată împreună”.
PNL şi PD sunt gata să se alăture PDSR-ului după o guvernare semi-ratată cu PNŢCD-ul, cu gândul mai mult la un succes în alegeri, decât la caracter şi opţiunile politico-economice. „Alegătorul, oricum timorat de deficitele cronice ale democraţiei îşi va pierde în felul acesta definitiv busola. Pentru el, deocamdată, dreapta şi stânga nu au fost decât alternativele unui eşec prelungit”.
Insuccesul şi nefericirea guvernării cu PNŢCD, PNL, PD şi UDMR, sunt egale cu cele ale alianţei PDSR, PRM şi PUNR.
Anul acesta se va vota politic pornind de la o realitate nepolitică. „Datele care dictează ţin de economie şi societate. Ambele calamitate de sărăcie şi neangajare”. Astfel, sloganul ideologic îşi pierde din importanţă. Surprizele pe care preşedintele Constantinescu le-a anunţat într-un recent interviu acordat Europei Libere, cu siguranţă că nu vor ezita să apară. „Există însă pericolul ca marile surprize care vor apărea în campania electorală, să dezvăluie un peisaj devastat. Cei oneşti au fost adică neputincioşi, iar cei ticăloşi, câştigători”.
„Oportunismul şi înscenarea, la modă şi în exces, îşi vor repede autorii şi practicanţii. Mai ales când ei se vor instala în poziţia de a privi în ochi în acelaşi timp o societate epuizată şi o comunitate euro-atlantică necruţătoare”.