Linkuri accesibilitate

Comisia de la Veneția - justificare pentru organizarea alegerilor la primăvară


Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: „Momentul oportun pentru dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor va fi determinat de către liderii Alianţei”


Igor Boţan: „Alegerile anticipate sunt inevitabile, dar, în acelaşi timp, este cu neputinţă să spunem exact, când ar putea avea loc aceste alegeri. Dacă până nu demult liderii Alianţei interpretau recomandările Comisiei de la Veneţia drept nişte sugestii, care pot fi luate în consideraţie sau nu, de la o vreme încoace interpretează aceste recomandări ad litteram. Adică: la început să aibă loc modificarea articolului 78 şi numai după aceasta să fie dizolvat Parlamentul.”

Europa Liberă: Dar articolul 78 nu întruneşte consensul în Parlament. Şi atunci?

Igor Boţan: „Şi atunci este tocmai elementul principal al acestui joc, în care a intrat Alianţa pentru Integrarea Europeană. Să vină cu o propunere contrară celei a Partidului Comuniştilor şi să aibă câmp de manevră.”

Europa Liberă: Şi atunci calea a treia?

Igor Boţan: „Calea a treia ar fi ori compromisul, care ar putea fi atins până la toamnă. Sau alegerile vor fi lăsate pentru primăvara anului viitor.”

Europa Liberă: Dar la 16 iunie sună clopoţelul.

Igor Boţan: „Exact. La 16 iunie sună clopoţelul, Parlamentul este dizolvabil. Însă în joc intră recomandarea Comisiei de la Veneţia: Parlamentul la început să modifice articolul 78 şi numai după aceasta să dizolve Parlamentul. Deci, Alianţa pentru Integrare Europeană are o scuză prin interpretarea acestei recomandări a Comisiei de la Veneţia.”

Europa Liberă: Polemicile care se produc prin diverse talkshow-uri ne sugerează, că, de fapt, alegerile anticipate vor avea loc atunci, când vor fi convenabile celor care decid.

Igor Boţan: „Cu certitudine aşa este. Momentul oportun pentru dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate va fi determinat de către liderii Alianţei. Sigur că există riscuri şi pentru Alianţă. Pe de altă parte, Alianţa înţelege că trebuie să dea câteva lovituri de graţie Partidului Comuniştilor. Primul lucru se referă la raportul privind investigarea evenimentelor din 7 aprilie şi acest document trebuie, în mod neapărat, să apară până la alegerile anticipate pentru a fi bătut în cuie la nivel oficial. Şi un alt lucru important pentru Alianţă este că, totuşi, trebuie să depună un efort pentru a valorifica o parte din suportul financiar şi a demonstra cetăţenilor, că este capabilă să guverneze ţara mai bine decât Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Comuniştii se tem de aceste două lovituri? Sau acum le este mai convenabil să apară în faţa alegătorilor?

Igor Boţan: „Comuniştii se tem de aceste două lovituri şi înţeleg, că lucrurile s-au schimbat în aşa măsură, că tergiversarea alegerilor anticipate poate conduce la scăderea rating-ului şi eşirea acestuia de pe carosabil.”

Europa Liberă: Într-adevăr, există nişte sondaje, care confirmă aceste bănuieli?

Igor Boţan: „Există sondaje, care nu au fost date publicităţii şi care arată, că, deocamdată rating-ul Partidului Comuniştilor şi rating-ul per ansamblu al Alianţei, de fapt, sunt cam egale. Poate Alianţa are câteva puncte procentuale mai mult decât Partidul Comuniştilor, însă numărul indecişilor este foarte mare, de aproximativ 30 de procente. Şi cunoaştem din experienţa anterioară, că indecişii în proporţie de două treimi, de obicei, votează cu partidele aflate la guvernare.”

Europa Liberă: Resursa alegătorilor din străinătate va fi valorificată sau nu?

Igor Boţan: „Mă tem că nu, fiindcă este un lucru extrem de dificil de a organiza alegeri peste hotare. Mai cu seamă, că cetăţenii moldoveni sunt dispersaţi. Dar un efort în acest sens se face şi cred, că dacă alegerile ar avea loc la primăvară, este foarte posibil ca cetăţenii de peste hotare să aibă oportunităţi mult mai vaste pentru a participa la votare.”

Europa Liberă: Adică mai multe secţii?

Igor Boţan: „Mai multe secţii, în mai multe locuri şi cred că procentul celor care votează peste hotare poate fi ridicat de două-trei ori, cu certitudine.”

Europa Liberă: Amendamentele la Codul electoral, care sunt acum în discuţie, prevăd aşa ceva?

Igor Boţan
: „Ele prevăd posibilitatea deschiderii mai multor secţii de votare peste hotare.”

Europa Liberă: În afara ambasadelor?

Igor Boţan: „În afara ambasadelor, inclusiv. Dar procedurile legate de asigurarea protecţiei buletinelor de vot încă nu sunt elaborate, fiindcă costul acestui exerciţiu este foarte, foarte înalt.”
XS
SM
MD
LG