Linkuri accesibilitate

Destinul dramatic al poporului polonez (Evenimentul zilei)


Mulți șefi de stat călătoresc în ziua de azi cu aeronave învechite (Adevărul)

Asa cum era de asteptat, multe dintre comentariile din presa zilei se refera la tragedia aviatica in care si-au pierdut viata aproape 90 de demnitari polonezi, inclusiv seful statului. Ovidiu Nahoi, de la Adevarul, observa ca multi sefi de stat calatoresc in ziua de azi cu aeronave invechite, ca exista o timorare care-i impiedica sa ia decizia unei cheltuieli de anvergura, cum este cumpararea unui avion performant. Explicatia jurnalistului este ca “niciodata democratia nu s-a mai simtit atat de prost precum in zilele noastre, nicicand institutiile democratice nu s-au aflat la niveluri de incredere atat de scazute”. Cat despre Romania, fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu este cel care a oprit procedurile de achizitie a unui nou avion prezidential (cel existent fiind deja pe butuci, cum se spune). “De parca ar fi urmat sa-l transporte pe Traian Basescu si nu pe presedintele Romaniei, oricine ar fi fost acesta”, mai spune Ovidiu Nahoi.

In Evenimentul zilei, Mircea Mihaies remarca destinul dramatic al poporului polonez, un popor ‘obisnuit sa traiasca parca doar intre o nenorocire si alta”. In acelasi cotidian, Vladimir Tismaneanu il evoca pe seful intitutiei care se ocupa in Polonia de deschiderea dosarelor fostei politii politice si care si-a pierdut si el viata in accidentul de sambata. Chiar si editorialul Evenimentului zilei are acelasi subiect. Horia Ghibutiu reconstituie graficul sensibil al relatiilor ruso-polone din ultima perioada.

Alte comentarii se opresc la anchetele judiciare in cazuri de coruptie la varf: dosarul senatorului Catalin Voicu si cele conexe, ale unor judecatori de la Curtea Suprema de Justitie. Dan Cristian Turturica scrie in Romania libera despre duplicitatea atitudinii anticoruptie din Romania. Declarativ, toata lumea isi doreste o tara fara coruptie. In fapt, atunci cand sunt arestate persoane suspuse, brusc se activeaza mecanismul de “propaganda antijustitiara”, care spune ca recentele arestari ar fi, de fapt, vendeta politica, si ca, pana la urma, nimeni nu va face puscarie. Daca cei trei arestati sunt intr-adevar victimele democrat-liberalilor, editorialistul de la Romania libera se intreaba cine i-a impiedicat pe social-democrati si pe liberali sa dezvaluie ei asemenea abuzuri, din tabara opozitiei, atunci cand s-au aflat la putere.
XS
SM
MD
LG