Linkuri accesibilitate

Amendarea art. 78 înainte de anticipate - o utopie!


Petru Bogatu (Jurnal de Chișinău) exprimă o opinie separată: CC va da avize pozitive pentru ambele proiecte (AIE și PCRM), creînd astfel premize pentru negocieri


Vitalie Călugăreanu, corespondent Deutsche Welle şi moderator al unui talk show pe teme politice de la Chişinău, crede că depunerea la CC a două proiecte separate de amendare a art. 78 din Constituţie, unul al comuniştilor şi altul al alianţei, înseamnă că, de fapt, posibilitatea modificării acestui articol înainte de anticipate este ca şi blocată.

Vitalie Călugăreanu: „CC s-a pomenit la mijlocul unui joc politic al îngîmfaţilor, ca să zic aşa, şi nu contează de ce parte a baricadei stau aceştia. Opoziţia şi puterea nu au reuşit să se aşeze la masa dialogului înainte de a transmite aceste proiecte la CC. Pe de o parte, AIE a considerat nedemn pentru o putere guvernantă să dea curs acelui ultimatum înaintat sub formă de invitaţie la dialog de PCRM, iar opoziţia comunistă, care nu se pot debarasa de frustraţia că nu mai poate pune condiţii, a pîndit momentul ca să depună proiectul la CC pentru a putea spune în faţa Comisiei de la Veneţia că, uite, noi le-am propus, dar ei nu au vrut şi am încercat să salvăm Moldova de criză”.

După părerea jurnalistului, niciunul din aceste proiecte nu are sorţi de izbîndă, chiar dacă ambele pot obţine avize pozitive de la CC. Asta doar dacă pe fondul evenimentelor care urmează, probabil, să fie dezvăluite în dosarul 7 aprilie, o parte dintre comunişti se vor rupă din tabăra acestora şi vor vota pentru proiectul alianţei: „Dacă se întîmplă aşa, acest articol va putea fi modificat în Parlament. Mai este o variantă propusă de liderul PD, Marian Lupu, şi anume modificarea articolului 78 prin referendum. Dar juriştii spun că deja e târziu să se meargă pe această cale. Varianta cea mai plauzibilă pentru mine este că la alegeri se va merge în condiţiile actualei constituţii, care nu va putea fi modificată.”

Editorialistul de la Jurnal de Chişinău, Petru Bogatu crede încă însă în puterea dialogului şi spune că cea care va ceda va fi alianţa: „CC se va pronunţa asupra ambele proiecte. Probabil va da avize pozitive pentru ambele şi, prin aceasta, va crea premize pentru negocieri.

Europa Liberă: Şi cine va ceda pînă la urmă?

Petru Bogatu: „Alianţa... Acuma nu putea ceda, pentru că a promis altceva. Dar alianţa n-are motive să insiste pe vot direct pentru că şi-ar complica situaţia.”

Analistul Bogdan Ţîrdea, directorul Institutului Social Democrat, crede însă, că alianţa se pregăteşte de alegeri şi nu are de gând să caute consens cu adversarii politici.

Bogdan Tîrdea: „Nici pe varianta propusă de comunişti, nici pe cea propusă de deputaţii din Moldova Unită. Scopul este de a tărăgăna procesul găsirii consensului, de a ajunge prin octombrie-noiembrie la blocaj în parlament şi a demara procedura de referendum.”

Ţîrdea crede că alianţa pune prea mare miză pe sondajele, care denotă o preferinţă generală printre cetăţeni pentru calea democraţiei directe în alegerea preşedintelui. Analistul crede însă că alianţa se va rupe înainte de a apuca să se bucure de roadele unui referendum favorabil ideii pentru care optează.
Previous Next

XS
SM
MD
LG