Linkuri accesibilitate

Modificări geomorfologice urmate de inflamări de presă la Kiev


Dragarea canalului Bîstroe a deturnat debitul Dunării și a dus la colmatarea insulei Maikan

Editia electronica a ziarului Gandul publica un interviu cu ministrul de externe Theodor Baconschi, in replica la acuzatiile formulate de presa ucraineana, ca Romania are “din nou” pretentii teritoriale. Este vorba, cum se stie, de soarta insulitei Maikan, teritoriu ucrainean in acest moment, dar pe care Romania cere s-o incorporeze propriului teritoriu, conform principiului de drept internaţional care statuează că frontiera pe cursurile de apă dintre două ţări urmează mijlocul şenalului navigabil principal. Cum in zona Deltei Dunarii au avut loc modificări geomorfologice din 1973 încoace, renegocierea frontierei este o consecinta fireasca, de resortul comisiei mixte româno-ucrainene, arata seful diplomatiei romane.

Editorialul Romaniei libere este dedicat aceluiasi subiect. Cristian Campeanu reaminteste ce a contribuit la modificarile geomorfologice ale teritoriului Deltei Dunarii: esuarea, in 1991, pe bratul Chilia, a navei ucrainene Rostock, care a impiedicat navigatia timp de 14 ani, si pe de alta parte construirea de catre partea ucraineana a canalului Bistroe. Dragarea puternica a deturnat debitul Dunarii spre Bistroe si a diminuat periculos nivelul pe celelalte doua brate, romanesti: Chilia si Sf. Gheorghe. In modificarile antrenate de aceste lucruri, insula Maikan, care face acum obiectul inflamarilor din presa ucraineana, s-a colmatat, facand oarecum corp comun cu teritoriul romanesc. Cristian Campeanu vorbeste in articolul sau despre presiuni politice ale Kievului: daca va fi de partea Romaniei, Uniunea Europeana este amenintata cu punerea in discutie a relatiilor cu Ucraina. “Cu Ianukovici preşedinte, citam acum, trebuie să ne aş­­teptăm la o atitudine din ce în ce mai agresivă a Ucrainei, care ar putea fi amplificată după ce Moldova va ceda Ucrainei un sector din şoseaua Odesa-Reni, singura cale de acces pe uscat dinspre Ucraina spre Basarabia de Sud”.

In Evenimentul zilei, Mircea Cartarescu comenteaza cea mai recenta interventie televizata a presedintelui Traian Basescu, in care s-ar regasi vechea sa forta de a impune agenda publica. Acum, prin propunerea de ridicare a pragului electoral de la 5 la 10% pentru viitoarele parlamentare. Cartarescu analizeaza reactiile principalelor partide politice de opozitie: social-democratii s-au declarat imediat de acord, uitand de aliatii lor mai putin puternici. De liberali, de pilda, al caror lider Crin Antonescu ar fi facut gafa de a se replia rapid fata de Basescu, declarand ca ar intra la guvernare.
XS
SM
MD
LG