Linkuri accesibilitate

18.04 - București: Capitalul social


H.R. Patapievici: „Ceea ce pară să lipsească societăţii noastre este tocmai solidaritatea. Nepăsare, când e vorba de suferinţa altuia. Indiferenţă, când e vorba de nevoile lui”


18 aprilie 2000

Actualitatea românească. Comentator: Horia Roman Patapievici.

Capitalul Social

Acum câţiva ani, Francis Fukuyama, autorul lucrării despre sfârşitul istoriei, stârnea o nouă dezbatere publică pornind de la conceptul de capital social spunând că acesta există acolo unde există capacitate de a dezvolta structuri asociative bazate pe încredere. Capitalul social aduce prosperitate, ce nu poate altfel exista acolo unde nu există solidaritate şi încredere.

„Ceea ce pară să lipsească societăţii noastre este tocmai solidaritatea. Nepăsare, când e vorba de suferinţa altuia. Nesimţire, când e vorba de răul pe care i l-am făcut. Indiferenţă, când e vorba de nevoile lui”.

Stând în urmă cu cinci ani pentru câteva luni la Boppart, în Germania, pe malul Rhinului, Patapievici amintește de contribuţia benevolă către primăria oraşului din partea celor care locuiesc pe malul de sus pentru a-i ajuta pe cei de pe malul de jos care sunt inundaţi în fiecare vară. „Aceasta, mi se pare, e o faptă de solidaritate”.

Amintind de răspunsul lui Cain, personajul biblic, primul criminal din istorie, care, după ce şi-a omorât fratele, pe Abel, i-a răspuns lui D-zeu la întrebarea unde se află Abel, ’Sunt eu oare paznicul fratelui meu?’, comentatorul spune că acest răspuns este „răspunsul universal al tuturor celor care resping odată cu responsabilitatea faţă de condiţia umană în genere, şi solidaritatea cu semenii lor”.

Un înţelept rabi de pe vremuri, Yisroel Salanter, a spus că cine nu înţelege că suferinţa fizică a semenului meu este pentru mine o problemă spirituală dramatică, acela nu a priceput nimic. Cu alte cuvinte, „lipsa de solidaritate cu suferinţa semenilor noştri este nesimţirea”.

„Dacă societatea în care trăim e lipsită de solidaritate umană, ea e lipsită de orice. Totul îi lipseşte”. Ne obişnuim prea mult cu lipsa noastră de solidaritate în faţa agresiunii altora, resemnându-ne şi deprinzându-ne prea uşor cu situaţia actuală.

Săptămâna trecută PRO TV a lansat, sub lozinca, ’Nouă ne pasă’ o campanie de ajutorare a sinistraţilor de pe urma inundaţilor. Acţiunea a avut succes, iar acestei campanii i s-au alăturat şi alte instituţii, oamenii sărind să ajute cu generozitate victimele inundaţiilor. „Pentru o dată, în sufletele noastre, răspunsul lui Cain a amuţit”.

Experienţa solidarităţii regăsite ne arată astfel că „nu suflul şi instinctul solidarităţii ne lipseşte, ci arta de a-l mobiliza”.
XS
SM
MD
LG