Linkuri accesibilitate

Joaquín Sabina: Bolero vs. Blues


Un compendiu de stiluri muzicale şi o adevărată mostră de literatură.Compozitorul şi cîntăreţul spaniol Joaquín Sabina a început să scrie versuri la 14 ani şi a intrat în contact cu muzica prin intermediul unui grup rock alcătuit din adolescenţi. Pe măsură ce faima sa de artist a început să crească în Spania, foarte mulţi cîntăreţi spanioli în vogă au început să folosească versurile sale în cîntecele lor.

În 1999, îi apare cel de-al 6-lea album, „Diecinueve dias y quinientas noches” – 19 zile şi 500 de nopţi, pe care cronicarul muzical de la cotidianul madrilen El País îl numeşte un compendiu de stiluri muzicale şi o adevărată mostră de literatură.

De altfel, textele cîntecelor au fost publicate apoi în volum sub titlul „Cuarenta y diez sonetos y otras hierbas” – 40 plus 10 sonete şi alte ierburi, un titlu ce face aluzie la unul din cîntecele de pe 19 zile şi 500 de nopţi, „A mi cuarenta y diez”, la cei 40 plus 10 ani ai mei, un fel cochet de a traduce „la cei 50 de ani ai mei”.

Muzica acestui album face apel la surse distincte, rumba, milonga, şi chiar rap. „Dacă este ceva bun la acest sfîrşit de mileniu, e faptul că te poţi folosi de genuri foarte distincte, de pe continente diferite”, spune Joaquín Sabina, adăugînd că bolero-ul, de exemplu, a fost foarte puţin apreciat de cîntăreţi spanioli, deşi are o bogăţie armonică mult mai mare decît blues-ul: „Mi se par ridicoli acei cîntăreţi spanioli care cîntă în limba engleză. Patria mea este limba mea, şi s-a demonstrat că se pot scrie cîntece mari și în castillană.”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG