Linkuri accesibilitate

Speakerul Mihai Ghimpu critică reinstalarea în funcție a președintelui CSJ


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Vorbind la congresul avocaților, Mihai Ghimpu s-a pronunțat pentru anihilarea „caracatiței” care s-a instalat în justiție în timpul guvernării comuniste


Presedintele parlamentului Mihai Ghimpu a criticat astazi decizia Curtii Constitutionale de a-l repune in functie pe presedintele Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu. Parlamentul l-a demis la inceputul lui martie pe motiv ca Muruianu, in loc sa reformeze justitia in urma numeroaselor dosare pierdute de Moldova la CEDO, a dat vina pe presa. Dar majoritatea parlamentara este neputincioasa in fata deciziei Curtii Constitutionale. in lipsa unor cai directe de a-l inlatura pe cel considerat principala piedica in cale reformei din justitie, majoritatea parlamentara se indreapta catre comunitatea avocatilor in cautare de sprijin pentru avansarea reformelor. Asa cum a facut astazi Mihai Ghimpu la congresul avocatilor.

Mihai Ghimpu le-a spus astazi avocatilor ca revenirea lui Ion Muruianu in functia de presedinte al Curtii Supreme de Justitie demonstreaza ca lucrurile in justitie inca nu merg bine.

Miai Ghimpu: „Guvernarea comunista si-a selectat o echipa de oameni care si-au bagat in cap ca ei sunt legea si totul trebuie sa fie asa cum doresc ei. Nu este simplu sa demolezi o caracatita care a fost construita si bine inchegata in acesti opt ani de zile, dar eu sunt sigur ca daca o sa depunem efort cu totii, o sa reusim”.

Ulterior, in cadrul unei conferinte de presa, Ghimpu si-a reiterat opinia, lasind de inteles ca nu are de gind sa se resemneze cu aceasta revenire, chiar daca nu va intreprinde nimic pentru a schimba hotarârea Curtii Constitutionale, care este una definitiva si irevocabila.

Mihai Ghimpu: „Inseamna ca trebuie sa luam alte decizii, mai dure, si o sa le luam. Eu nu o sa admit ca in RM fiecare sa faca ce vrea. CC a pregatit pe intuneric aceasta restabilire. Toate acestea arata ca alianta trebuie sa fie mai hotarita. A adoptat CC aceasta hotarâre - o sa-o respectam. Mai departe vedem ce facem”.

Tonalitatea pe care le-a vorbit celor 800 de avocati convocati la congresul lor anual a fost calda si plina de recunostinta, adica total diferita de cea care a putut fi sesizata la adunarea generala a judecatorilor de acum doua luni. Mihai Ghimpu le-a spus avocatilor ca sunt exponentii celei mai democratice meserii si ca mizeaza in primul rind pe ei in reformarea justitiei pe care noua guvernare vrea s-o realizeze.

Mihai Ghimpu: „Noi vrem cu adevarat un stat de drept si democratic unde fiecare om sa se poata bucura de libertatile pe care le garanteaza democratia. Iata de ce este foarte importanta functia de avocat. Si am o rugaminte – daca aveti probe ca judecatorii, procurorii continua sa ia decizii influentate de interese pecuniare, va rog sa le raportati”.

Pina a deveni presedinte interimar, Mihai Ghimpu a fost avocat, ca, de altfel, si cei mai multi dintre cei ce conduc in prezent comisiile parlamentare, Ministerul Justitiei sau Procuratura Generala. La incheierea congresului, am cautat sa aflu cum au primit avocatii mesajul fostilor colegi de breasla, acum demnitari de rang inalt.

Iata ce crede Ion Capatana, avocat cu o vechime de 16 ani: „Este prima oara in experienta mea cind presedintele, premierul, procurorul general, ministrul justitiei au onorat cu prezenta congresul nostru. Pina in prezent nu era nevoie de o avocatura puternica, care sa schimbe jocurile guvernantilor. Ca efect, multitudinea de condamnari la CEDO . Practicile obscure care au fost promovate au facut ca sa fie diminuat rolul avocatilor in actul de justitie”.

L-am intrebat pe Ion Capatana ce crede despre restabilirea in functie a lui Ion Muruinau.

Ion Capatana: „Este o latura caraghioasa a actului de justitie din RM. Un judecator onest, dupa mine, trebuia sa-si dea demisia dupa 7-8 aprilie. Pentru ca eu exclud ca el nu a cunoscut despre judecarea tinerilor in comisariate. Eu pun asta pe lacunele din legislatia cu privire la Curtea Constitutionala. Un mecanism care este autosuficient si este privat de orice alt control duce la uzurpare si abuz.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG