2 mai 2000
Actualitatea Romaneasca. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Ingrid Şuşu).
Dezbatere pe tema Legii presei.
Clubul Roman de Presa i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la o dezbatere pe tema oportunităţii existenţei unei legi a presei. La întîlnirea cu liderii partidelor politice parlamentare, CRP a transmis o scrisoare de solidaritate cu toţi jurnaliştii care sunt hărţuiţi sau întemniţaţi pentru delicte de opinie. Clubul a protestat şi faţă de creşterea numarului de jurnalişti condamnaţi penal în Romania pentru insultă şi calomnie şi pentru faptul ca Parlamentul discută, fără a consulta breasla jurnalistilor un proiect al unei legi a presei.
Directorul Cronicii Române, Horia Alexandrescu: „Nu avem nici un fel de avantaj - nici pe transport pe calea ferată, nici pe transportul internaţional, ni s-au percept taxe pentru agenţiile internaţionale de presa. De-a lungul a 10 ani, 4 sau 5 legislaturi cîte au fost, nici una nu a avut în vedere crearea unui cadru minimal pentru aceasta libertate a presei, pe care din punct de vedere politic o clamează toată lumea şi aplaudăm lucrul acesta, dar, cînd s-a ajuns la concret.. s-a spus, stai dom-le...”
Majoritatea partidelor au delegat la această discuţie reprezentanţi care urmau să exprime sprijinul partidelor pentru mass media şi rolul lor în societatea democratică. Politicienii nu au venit cu soluţii concrete faţă de problemele presei: menţinerea pedepselor cu închisoarea pentru delictele de opinie şi impozitarea ziarelor care nu se vînd. Mai multi politicieni prezenți la discutii au spus că presa nu e suficient de independentă faţă de politic. Discursurile politicienilor au semănat mai mult cu solicitări de sprijin pentru campania electorală.
Sorin Roşca Stănescu, directorul cotidianului Ziua: „Ne aflăm tot la punctul de plecare. Sub aspect material presa nu o duce mai bine, poate că o duc mai bine cîţiva directori, printre care mă numar, dar presa nu o duce mai bine decît o ducea în urma cu mai multi ani, ea nici nu poate să o ducă mai bine decît o duce societatea, iar sub aspectul legislaţiei, cea de-a doua coordonată esenţială a ceea ce înseamnă libertatea presei, stăm chiar puţin mai rău. Asta este adevarul! Nu compar momentul acesta cu momentul Ceauşescu şi compar acest moment cu momentul post-Ceauşescu, cu primele luni. Si dacă facem o scurta sinteză, vom constata că în Codul penal au rămas aceleaşi sancţiuni cu închisoarea, în ciuda insistentelor organizaţiilor internaţionale, legate de insultă şi calomnie, în Codul penal există, tot pedepsită cu închisoarea un articol numit ofensa adusă autorităţilor şi care stabileşte că o categorie de cetăţeni - demnitarii, sunt mai egali decît ceilalţi şi îi apărara în mod special de presă.”
Dumitru Tinu, directorul cotidianului Adevarul şi preşedintele Clubului Roman de Presă susţine că propriul cod deontologic, care este conform standardelor Consiliului Europei, precum şi Constitutia şi legile Romaniei, sunt suficiente pentru a delimita standardele jurnalistice, iar o lege care să stabilească datele pentru exercitarea profesiei de jurnalist nu ar face decît să limiteze libertatea presei.