Linkuri accesibilitate

Cazul Vardanean: simptomatic și, în același timp, singular


Vice premierul Victor Osipov
Vice premierul Victor Osipov

Victor Osipov: „În regiunea transnistreană se înregistrează o ofensivă a organelor de forță asupra libertății de expresie și, în general, asupra societății civile”


Victor Osipov: „Eu nu consider că trebuie să ne focalizăm doar pe o singură persoană. Vă amintesc încă o dată că este reţinut şi Ilie Cazac, de exemplu, sub aceeaşi acuzaţie, un alt tânăr. Şi, în general, în regiunea transnistreană trebuie de vorbit la ora actuală despre o ofensivă a organelor de forţă şi de securitate asupra libertăţii de expresie, a libertăţii de gândire a societăţii civile. Iar în termeni mai largi, problema se pune în legătură cu apărarea drepturilor şi asigurarea drepturilor omului în această regiune şi, desigur, este una dintre temele, pe care o discutăm în aceste consultări.”

Europa Liberă: Domnule Osipov, dar pe cât de implicată poate fi OSCE în aceste cazuri de încălcare a drepturilor omului?


Victor Osipov: „OSCE deja este implicată, au fost primii care au reacţionat şi au folosit capacitatea lor de a contacta cu toate cele 56 de ţări membre ale organizaţiei, ele fiind informate în detalii asupra evoluţiei situaţiei în cazul acestor aresturi şi eforturile OSCE vor continua.”

Europa Liberă: Bine, deocamdată mai multe reacţii, dar fără soluţii.


Victor Osipov: „Pentru că regiunea transnistreană este una, în care nimeni nu poate opera, nimeni nu are incidenţă directă. Dacă este să ne amintim despre soluţiile, găsite anterior la unele cazuri ieşite din comun, ele au ţinut întotdeauna, până la urmă, de decizia autorităţilor de la Tiraspol, care a fost obţinută, bine, prin convingeri, prin persuasiune. Indiferent cum, dar este nevoie, atâta timp cât nu putem interveni direct, să obţinem o reevaluare de către Tiraspol a acestor acţiuni.”

Europa Liberă: Bine, dar există un precedent, cazul grupului Ilaşcu, discutat la CEDO şi rezolvat.

Victor Osipov
: „Vreţi să spuneţi că a fost eliberat doar cu intervenţia organismelor internaţionale? Sau a Curţii? A fost eliberat în consecinţă, de asemenea, datorită unor presiuni, cum am spus, sau a unor influenţe, care s-au făcut asupra autorităţilor de la Tiraspol, cu concursul acestor autorităţi, haideţi să fim realişti. Şi este unul dintre obiectivele pe care noi îl urmărim prin antrenarea tuturor partenerilor noştri internaţionali în acest proces de a influenţa decizia autorităţilor şi de a-i readuce pe un câmp de acţiune civilizat.

Trebuie să acţionăm competent şi responsabil. Însă nici nu putem ignora faptul că dacă are cineva un plan malefic, atunci el de asemenea va juca un rol şi urmează să vedem, care va fi evoluţia acestei situaţii. Mă refer la planul celor care au instrumentat reţinerea, celor care acum instrumentează dosarul, care încearcă să găsească argumente pentru acest dosar. Nu le cunoaştem încă, dar în situaţia actuală ne putem pomeni cu tot felul de dovezi fabricate, utilizate pentru a ataca pe oricine, pentru a ataca, dacă vreţi, comunitatea internaţională, autorităţile moldoveneşti, nu ştiu, societatea civilă, aşa cum e de obicei în asemenea situaţii, în care argumentele lipsesc în realitate şi sunt neanunţate. Apar atunci când trebuie şi sunt folosite împotriva cui trebuie.”

Europa Liberă: După cea de a doua întrevedere, pe care a avut-o cu jurnalistul Vardanean, soția sa spunea că i s-a părut foarte derutat şi foarte dezamăgit.


Victor Osipov: „Mi se pare firesc, un om care este menţinut în detenţie, fără dovezi, în mod surprinzător, lăsându-şi acasă copii mici, soţia, familia fără sprijinul său. Asta din câte noi cunoaştem, condiţiile de detenţie sunt decente, ca să zic aşa.”

Europa Liberă: Şansele de a avea un avocat, care să-i apere interesele, un avocat din afara Tiraspolului, mai persistă?

Victor Osipov: „Faptul, că regiunea este specifică, condusă de un regim, care nu se subordonează nici unei legislaţii, naţionale sau internaţionale, de aceea aceste şanse depind de acceptul autorităţilor transnistrene. Sunt rare cazurile, când avocaţi din afara regiunii reuşesc să intervină în procesele de justiţie internă, dacă putem numi aceste procese de justiţie, evident, sunt convenţionale. Sunt rare aceste cazuri şi noi ne gândim la acest lucru. S-ar putea, ca avocaţi nu de pe malul drept al Nistrului, ci poate chiar din altă ţară să fie mai uşor acceptaţi. Dintr-un spaţiu care, ca să spunem aşa, trezeşte mai puţină repulsie autorităţilor transnistrene. Şi aici iarăşi trebuie să înţelegem că cel mai important lucru este apărarea drepturilor omului, şi nu numai ale lui Vardanean. Dar şi ale lui Cazac şi ale altora, care sunt persecutaţi sau interogaţi pe acelaşi subiect. Iarăşi fac apel a se înţelege că nu este vorba de un singur om, cazul lui este simptomatic şi ieşit din comun, dar avem mai mulţi oameni acolo, care suferă.”

Europa Liberă: Să înţelegem, că prin aceste cazuri, Tiraspolul ar încerca să încetineze, să tergiverseze procesul de negocieri în problema transnistreană?

Victor Osipov: „E greu de spus. Ceea ce noi putem constata obiectiv este impactul negativ, pentru că evident, într-o asemenea atmosferă comunicare nu decurge mai uşor, ci dimpotrivă, devine mai dificilă. Deocamdată, însă, eu aş remarca că toate celelalte procese, care ţin de cooperarea dintre Chişinău şi Tiraspol, a măsurilor de consolidare a încrederii, de exemplu, grupurile de lucru funcţionează în regim normal. Alte procese, care vizează, bunăoară, pregătirea pentru crearea euroregiunii „Nistru”, de asemenea, evoluează conform programului, ca să zic aşa. Eu sper foarte mult ca asemenea cazuri, noi nici n-ar trebui să admitem ca ele să afecteze, sau să submineze procesul. Pentru că ar însemna să facem jocul autorilor şi sper foarte mult, că nu se va întâmpla ceva dramatic în proces, în general, din cauza acestor evenimente.”
XS
SM
MD
LG