Linkuri accesibilitate

5.05 - București: Proiectul legii referitoare la secretul de stat şi de serviciu


Gabriel Andreescu
Gabriel Andreescu

Acest act normativ va circumscrie nivelul de democraţie din Romania, într-o societate în care securitatea naţională este văzută ca un reper sacrosant; punînd în urmă persoana, democraţia se vădeşte limitată şi foarte fragilă.


5 mai 2000

Actualitatea Romaneasca, opinii, analize, comentarii
. (Moderator: Sabina Fati; comentariu: Gabriel Andreescu).

Proiectul legii referitoare la secretul de stat şi de serviciu.

La conferinţa recentă de la Clubul Roman de Presa a fost criticat acest proiect de lege şi de jurnalişti şi de politicieni şi că soarta acestui proiect de lege ar putea fi schimbată „in ultimul moment”.

„Ce înseamnă acest ultim moment ? Trebuie să ne întoarcem cu cîţiva ani înapoi: propuneri pentru o noua lege a secretului de stat datează încă de la începutul anilor 90, datorită faptului că iniţiativele legislative aminteau foarte mult de legea comunistă din 1973, propunerile au fost întimpinate cu proteste. O varianta a fost totuşi adoptată de Senat înainte de 1996. Prin schimbarea coaliției majoritare după alegeri, proiectul fostei puteri părea abandonat. Iată însă că proiectul legii secretului de stat si secretul de serviciu propus de guvernul ales in decembrie 1996 nu diferă radical de cel anterior. El a fost trimis la Camera Deputatilor, unde, nu de mult, a şi fost adoptat.”

Gabriel Andreescu aminteşte de nevoia constituirii unei comisii de mediere, care sa pună cele doua versiuni ale legii de acord. Raportul acestei comisii a fost făcut şi insuşit de Camera Deputatilor, iar raportul urmează să fie adus în faţa Senatului.

„Adversarii actualului proiect de lege pot miza pe obţinerea unui vot negativ în Senat, urmată de obţinerea unui vot negativ în şedinta comuna a Senatului si a Camerei Deputatilor. Dar de ce atîta preocupare pentru proiectul legii secretului de stat si de serviciu ?! Acest act normativ va circumscrie nivelul de democraţie din Romania, într-o societate în care securitatea naţională este văzută ca un reper sacrosant; punînd în urmă persoana, democraţia se vădeşte limitată şi foarte fragilă. Si invers: rezistenţa drepturilor şi libertăţilor individuale la invocarea secretului de stat arată că la baza societăţii a fost pusă o cultură politică avansată”.

Gabriel Andreescu trece în revistă principalele neajunsuri ale proiectului de lege: „In primul rînd, secretul de serviciu nu trebuie reglementat prin lege. Astfel de norme reprezintă o invitaţie făcută instituţiilor să limiteze drastic accesul la informaţia de interes public, în plus, şi asta este foarte grav, proiectul nu asigură nici un fel de acces în justiţie persoanelor care se plîng de încălcarea dreptului lor la informaţia de interes public. Se poate susţine fără de teamă de a greşi că societatea romanească nu se va schimba în adîncime pînă în clipa în care viaţa instituţiilor nu devine transparentă. Grava lor incompetenţă, practicile menite să servească interesele unor persoane şi grupuri private, împotriva intereselor generale sunt astăzi posibile tocmai datorită secretului care planează asupra activităţii lor”.

Gabriel Andreescu consideră că una din formulările proiectului de lege nu ar fi altceva decît o invitaţie la delaţiune. „Lista secretelor de stat enumerate de proiectul de lege va stîrni unora stupoare: astfel, legea trece sub protecţia secretului de stat activităţi care «prezinta importanta deosebită pentru interesele economice şi tehnico ştiinţifice ale Romaniei». Cu asemenea definiţie se poate interzice accesul la aproape orice informaţie cu caracter economic, tehnic sau ştiinţific. Ce să mai spunem despre considerarea drept informaţii secrete a hărţilor, planurilor topografice şi înregistrărilor aeriene de orice fel. Acestea sunt la dispoziţia oricărei ţări străine care are o tehnologie cît de cît adusă la zi. Cum observa cineva... este ca şi cum datele ar trebui ferite de curiozitatea cetăţenilor Romaniei”.
XS
SM
MD
LG