Linkuri accesibilitate

Cehia este încă departe de Elveția


Zdeněk Tůma
Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma, guvernatorul Băncii Naționale a Cehiei: „UE este deschisă către ţările europene, dar există unele condiţii.”


Colega noastră, Ecaterina Locoman a căutat să afle de la guvernatorul Băncii Centrale Cehe, Zdeněk Tůma, dacă Uniunea Europeana va trata cu mai multa prudenta - dupa criza financiară - zone estice care vor sa i se alature.

Zdeněk Tůma este Guvernatorul Băncii Naţionale a Cehiei din anul 2000. Mai mulţi economişti cehi sunt de părere că în timp ce Banca Naţională a fost sub conducrea sa, politica monetară a Republicii Cehe a înregistrat progrese considerabile iar Banca Naţională a Cehiei funcţionează astăzi la fel de bine ca şi băncile centrale cu renume şi experienţă îndelungată din lume, cum ar fi – Banca Angliei. În Septembrie 2009, Tůma a fost nominalizat printre primii 7 cei mai buni Guvernatori din lume, de către revista „Global Finance.” Pe 15 Aprilie 2010, Guvernatorul Bancii Naţionale a Cehiei, Zdeněk Tůma, a anunţat retragerea sa, după ce a deţinut funcţia de Guvernator timp de 10 ani.

Europa Liberă: Cum a fost Cehia afectă de criza economică globală?

Zdeněk Tůma: Cehia este o ţară cu o economie deshisă. Cred că ar trebui să distingem două aspecte: unul care ţine de turbulenţele financiare şi al doilea – de impactul asupra soctorului economiei reale. Turbulenţele financiare, care s-au extins dinspre economiile avansate în toamna anului 2008, au avut un impact limitat asupra sectorului financiar ceh. Noi ne-am confruntat cu propria noastră criză în anii '90, a trebuit să disciplinăm, sectorul bancar şi am învăţat câteva lecţii din acea perioadă. Economia cehă a înregistrat o creştere considerabilă în ultimii ani, astfel încît băncile noastre au fost profitabile, au construit rezerve adecvate de capital şi nu au avut o expunere către produse financiare toxice.
Expoziție la Banca Națională: „Oameni și Bani”


În ceea ce priveşte impactul asupra economiei cehe - a existat un efect indirect asociat cu scăderea cererii externe. Rata exportului în Cehia este foarte ridicată: aproximativ 80% din exporturile noastre sunt direcţionate către Uniunea Europeană. Recesiunea economică s-a manifestat prin scăderea cererii pentru exporturile noastre. Astăzi credem că am ajuns la sfîrşitul recesiunii: în acest an ne aşteptăm la o creştere moderată a economiei Cehiei iar în 2011 – la o creştere mai robustă.

Europa Liberă: De ce, în timpul crizei economice, Republica Cehă s-a descurcat mai bine decăt alte ţări din Europa?

Zdeněk Tůma
: Cred că aceasta se poate explica prin stabilitatea financiară a economiei în general. De asemenea, nu a trebuit să schimbăm regimul politicii noastre monetare: menţinem un regim flexibil al ratei de schimb. Flexibilitatea ratei de schimb a contribuit esenţial la echilibrarea proceselor economice din timpul crizei, întrucît am cunoscut o depreciere accentuată a coroanei cehe, iar flexibilitatea ratei de schimb a fost un tampon important pentru exportatorii cehi. De asemenea, spre deosebire de alte bănci centrale din ţările înalt dezvoltate, noi nu am pompat lichiditate sistemului financiar. Am menţinut politica de ţintire a inflaţiei şi am micşorat rata dobânzii.

Europa Liberă: Cum s-au descurcat ţările Europei Centrale în timpul crizei?

Zdeněk Tůma
: Problemele din Ungaria nu au fost legate de criză, Ungaria a fost în pericol chiar şi înainte de criză. Ţara se confrunta cu un deficit bugetar semnificativ, iar criza a înrăutăţit situaţia şi mai mult. De aceea, Fondum Monetar Internaţional a trebuit să intervină. Aceeaşi situaţie a avut loc şi în Letonia: nu a fost vorba despre criza, ci despre supra-încălzirea economiei şi iresponsabilitatea fiscală. Polonia s-a descurcat relativ bine. În ceea ce priveşte creşterea economică, Polonia a înregistrat progrese şi mai mari decât Republica Cehă, deoarece este, probabil, singura ţară care a fost în creştere economică chiar şi în timpul crizei.

Europa Liberă: Credeti ca redresarea economică după criza financiară va face Uniunea Europeană mai reticentă privind extinderea spre est? În acest context, care sunt şansele Moldovei sau Ucrainei?

Zdeněk Tůma: Din punctul meu de vedere, nu a avut loc nici o schimbare pe termen lung. UE este deschisă către ţările europene, dar există unele condiţii. Deci, calitatea de membru UE este condiţionată şi atunci cînd aceste condiţii sunt îndeplinite, nu ar trebui să existe vreun motiv care ar împiedica extinderea.

Europa Liberă: De ce Grecia se confruntă mai greu cu efectele crizei, decît alte ţări?

Zdeněk Tůma: Euro oferă un anumit adăpost împotriva şocurilor economice, cu toate acestea, nu poate garanta o stabilitate faţă de responsabilitatea fiscală. Dacă ţările nu sunt suficient de disciplinate din punct de vedere fiscal, vor fi pedepsite de către pieţele financiare, indiferent dacă sunt în interiorul sau în afara zonei euro. Aceasta a fost problema Greciei, care a intrat în zona euro, şi apoi nu a implementat reformele necesare: cheltuielile au fost mai mari decât veniturile, un sistem social foarte generos şi un sector public foarte puternic.

Europa Liberă: Experienţa Greciei va face Republica Cehă mai reticentă faţă de adoptarea monedei unice euro?

Zdeněk Tůma: Situaţia noastră nu se compară cu cea a Greciei, cu toate că sistemul nostru social este de asemenea prea generos, în comparaţie cu ceea ce Guvernul colectează în taxe. În ceea ce priveşte adoptarea moneidei unice euro: aceasta depinde de dorinţa politicienilor de a consolida finanţele publice.

Europa Liberă: Republica Cehă este adesea numită „Elveţia Europei de Est”. Care este rolul Băncii Naţionale în a face din Cehia o ţară atât de atractivă pentru investitorii străini?


Zdeněk Tůma: Este foarte frumos să aud că suntem precum Elveţia, dar cred că suntem încă relativ departe de această ţară. Probabil, însă, suntem precepuţi ca o ţară foarte stabilă. Cel mai important lucru este faptul că am reuşit să construim o credibilitate faţă de politica monetară şi o disciplină a politicii fiscale. În general, cred că este vorba despre consistenţa politicilor economice.
XS
SM
MD
LG