19 mai 2000
Actualitatea Românească. (Moderator: Sabina Fati; corespondent; Dan Răspopa).
Iosif Boda și afacerea Adrian Costea.
In scandalul legat de Adrian Costea şi de complicaţiile financiare care leagă omul de afaceri francez de Partidul Social Democrat şi de liderii acestuia, unul dintre politicienii invocaţi de către Ion Iliescu că ar cunoaşte întreaga chestiune este Iosif Boda, fost coordonator al campaniei electorale a lui Ion Iliescu din 1996. Acum, domnul Boda a părăsit PDSR-ul şi pe domnul Iliescu şi împreună cu alţi apropiaţi ai lui Ion Iliescu au format un nou partid – Alianţa Pentru Romania. Deşi domnul Boda declară că nu ştie nimic despre implicarea lui Adrian Costea în campania electorală a lui Ion Iliescu, unii membri ai APR doresc discutarea subiectului in cadrul partidului. Liderul partidului, Teodor Meleşcanu a spus că ar fi de acord cu o astfel de discuţie.
Intr-un interviu cu Dan Răspopa, domnul Iosif Boda respinge încă o dată implicarea sa in afacerile domnului Costea şi repetă că problema afişelor tipărite de domnul Costea pentru Ion Iliescu este o „chestiune de raport direct între candidatul PDSR-ului, domnul Iliescu şi domnul Adrian Costea”. (...)
„Primele afişe, cel puţin aşa cum reiese din documente prezentate de vamă, au intrat în Romania în luna mai, eu am început să mă ocup neoficial de campania electorală a domnului Iliescu în luna iulie şi am fost numit oficial în funcţia de şef de campanie în august. E ciudat să se creadă că eu puteam să influenţez mai mult de la Berna, cum, ce, şi cît se va face, decît cei care se aflau aici, zilnic, în jurul preşedintelui Iliescu.”
Intrebat de corespondentul Europei Libere cine anume a provocat scandalul Costea şi cu ce scop, scandal ce a afectat pînă acum imaginea a doi candidaţi la preşedintie, Ion Iliescu şi Teodor Meleşcanu cu care domnul Boda a colaborat îndeaproape, Iosif Boda răspunde: „Eu cred că într-o anumită măsură este afectată şi imaginea preşedintelui Constantinescu. Eu n-aş putea să spun..., eu am bănuielile mele, suspiciunile mele, numai că spre deosebire de analişti care pot să-şi expună public, fără nici un fel de consecinţă, scenariile pe care le întrevăd, şi aşa mai departe, eu nu pot să îmi permit, ca fără probe să emit supozitii. Este cert că problemele au mai întii o conotaţie juridică, că, această fază a ajuns in Romania tocmai în plină campanie electorală şi pentru locale, dar şi înainte de declanşarea campaniei pentru alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale, poate să fie o coincidenţă, dar în acelaşi timp, cînd coincidenţele se repetă, începi să îţi pui semne de întrebare. Ceea ce este pentru mine evident, si pentru mine acesta este un argument acoperitor, este că nici una din institutiile abilitate statului care sa avertizeze şi să octotească persoana preşedintelui, indiferent că era Iliescu sau Constantinescu, nici SRI-ul, nici SIE, nici serviciul de protectie informativa a SPP-ului nu a avertizat niciodată pe cei doi şefi de stat care au avut şi au legaturi cu Adrian Costea că ar fi vorba de de un personaj asupra caruia sa existe vreun semn de întrebare, cu atit mai puţin puteam eu sau domnul Meleşcanu, sau alţii, care nu dispunem de posibilitatea unor astfel de avertismente să avem motive de retervă faţă de menţinerea relaţiilor cu domnul Costea.”