23 mai 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Agenda Parlamentară exclude problema transnistreană.
Dan Ionescu: Agenda de lucru a Legislativului pentru următoarele două săptămâni se anunţă deosebit de încărcată, aşa cum puteţi afla de la Eleonora Lisnic.
Dacă agenda Parlamentului, adoptată astăzi de Biroul permanent, va fi respectată întocmai, în următoatele două săptămâni deputaţii nu vor pune în discuţie problema transnistreană, aşa cum a cerut deputatul-deţinutul politic Ilie Ilaşcu. Reamintim, că Ilaşcu i-a solicitat şefului Legislativului, Dumitru Diacov, convocarea în regim de urgenţă a unei şedinţe plenare, la care deputaţii să formuleze un răspuns oficial la întrebarea: ce a însemnat conflictul armat de pe Nistru şi cine a fost interesat de declanşarea lui? Rămâne, însă, de văzut, dacă se vor găsi şi deputaţi mai receptivi la propunerea colegului lor, întemniţat la Tiraspol şi dacă aceştea vor fi suficient de numeroşi, pentru a determina prin vot includerea chestiunii pe agenda de lucru a Parlamentului.
În rest, agenda, aprobată de Biroul permanent, sugerează dezbateri aprinse în următoarele două săptămâni. În atenţia deputaţilor va fi readus şi proiectul Nomenclatorului de profesii, ce pot fi însuşite în instituţiile de învăţământ superior. Să amintim, că specializarea „limba şi literatura română” de pe această listă a provocat nemulţumirea deputaţilor comunişti. Aceştea au părăsit în semn de protest sala de şedinţe şi au cerut în mod ultimativ înlocuirea glotonimului „limba şi literatura română” cu sintagma „limba şi literatura moldovenească”. Parlamentarii comunişti au spus, că pot accepta şi sintagma „limba şi literatura maternă”, chiar dacă aceasta, precizăm, nu se regăseşte în nici o lege. Ce soluţie a găsit Guvernul, pentru a nu-şi tensiona relaţiile cu principala forţă care l-a instalat, vom afla până la sfârşitul acestei săptămâni.
În şedinţa de joi urmează a fi repusă în discuţie chestiunea privind demiterea conducerii companiei de stat Teleradio Moldova, iar săptămâna viitoare va fi propus pentru ratificare tratatul dintre Republica Moldova şi Ucraina cu privire la delimitarea frontierei, deşi la ultima şedinţă în plen această chestiunea a fost amânată pentru un termen neprecizat.
O altă temă previzibilă pentru dezbateri în Parlament eate proaspăta declaraţie a opoziţiei parlamentare, Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, în care este cerută demisia Guvernului Braghiş. Componentele ADR îşi motivează cerinţa prin lipsa unui program economic bine definit al Cabinetului, lipsa unui sprijin politic constant în Parlament şi pierderea suportului financiar din exterior. Opoziţia apreciază, că metodele, prin care Guvernul încearcă să acopere deficitul bugetar, sunt dubioase. În acest context, se face trimitere la intenţia premierului de a contracta un împrumut extern prin depunerea în gaj a Moldtelecomului.
Componentele ADR apreciază că acţiunile Guvernului sunt motivate de dorinţa de a acumula capital politic în preajma scrutinului prezidenţial, pentru a-l menţine la putere pe actualul şef al statului. Dând replică declaraţiei ADR, premierul Braghiş a spus, într-o emisiune televizată, că Guvernul se va ocupa de creşterea acumulărilor la buget şi nu va da prilej de bucurie opoziţiei parlamentare. O altă reacţie a fost cea a deputatului independent, Ion Morei, un apropiat al preşedintelui Lucinschi. În opinia lui Morei, pe moment, schimbarea Guvernului este inoportună şi de natură să înrăutăţească şi mai mult situaţia din Republică. Majoritatea analiştilor politici apreciază, că la ora actuală demiterea Guvernului nu intră în planurile nici unuia din grupurile parlamentare, care au instalat Guvernul Braghiş.
Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Aşadar, Legislativul nu a inclus pe ordinea de zi temele propuse de deputatul Ilie Ilaşcu, aflat în detenţie la Tiraspol. Cazul acestuia ar putea fi, însă, reexaminat în una din ţările membre în Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui Petru Lucinschi, aceasta ar putea asigura imparţialitatea procesului, cu atât mai mult, cu cât condamnarea lui Ilaşcu la Tiraspol, în 1993, nu poate fi descrisă retrospectiv decât drept o înscenarea judiciară. Rămânând la chestiunea Transnistriei, să notăm, că marţi preşedintele Lucinschi l-a primit pe Evgheni Leviţchi, reprezentantul Ucrainei la negocierile pentru reglementarea diferendului transnistrean, la încheierea misiunii acestuia în Republica Moldova.