Linkuri accesibilitate

Moldova între „teribilismul țepos” și „pragmatismul oneros”


Igor Boțan
Igor Boțan

Opinii ale analistului Igor Boțan într-o convorbire cu Vasile Botnaru despre limitele și constrîngerile politicii externe a AIE în contextul internațional actual.


Igor Boţan: „Guvernarea precedentă i-a lăsat actualei guvernări o moştenire grea, inclusiv în ceea ce priveşte relaţiile externe. Nu trebuie să uităm, că Vladimir Voronin, care a venit la guvernare promiţând integrarea Republicii Moldova în uniunea Rusia-Belarus; ulterior şi-a schimbat punctul de vedere, afirmând că dacă un partener strategic nu vrea să ajute Republica Moldova să-şi rezolve problemele, atunci Republica Moldova va găsi un alt partener strategic, referindu-se la Uniunea Europeană.

În consecinţă, modul în care a procedat Vladimir Voronin a condus la blocarea exporturilor în Federaţia Rusă şi la distrugerea ramurii vinicole în Republica Moldova. Noua guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană are o dilemă şi în această guvernare există două abordări. Prima am putea-o numi „teribilismul ghimpos”. Ea se bazează pe aşa-zisul adevăr istoric, care încearcă să impună Rusiei sindromul responsabilităţii pentru ceea ce adepţii acestei abordări numesc ocuparea Basarabiei, cu toate consecinţele, urmate de pretenţii faţă de Federaţia Rusă pentru recuperarea de către aceasta a vinovăţiei faţă de Basarabia.”

Europa Liberă: Madjehiul ghimpos vine cumva de la numele preşedintelui Parlamentului?


Igor Boţan: „Am putea să-l numim „teribilismul ţepos”, fiindcă se referă la modul în care preşedintele în exerciţiu, Mihai Ghimpu tratează Federaţia Rusă – ba merge la Moscova, ba nu merge. Referindu-mă la a doua abordare, aş numi-o „pragmatismul oneros”, oneros fiindcă este presant, dat fiind situaţia social-economică în care se află Republica Moldova, dependenţa de piaţa de desfacere rusească şi de importul hidrocarburilor şi presiunea legată de aflarea în Federaţia Rusă, la munci, a aproximativ 200 de mii de cetăţeni moldoveni, problemele cărora trebuie rezolvate.

Din această perspectivă, cei care împărtăşesc pragmatismul oneros, cum spuneam, adică aflat sub presiunea realităţilor, sunt nevoiţi să meargă la Moscova, să ceară audienţă la premierul Putin pentru a soluţiona problemele Republicii Moldova. Şi încă un lucru, care trebuie menţionat – promotorii teribilismului sunt cei care au funcţii reprezentative şi îşi pot permite să califice din punct de vedere politic relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, invocând istoria. Iar cei care abordează pragmatismul oneros, aşa cum spuneam, au funcţii administrative, executive şi răspund în faţa cetăţenilor pentru modul în care se guvernează ţara.”

Europa Liberă: Adepţii ambelor curente, probabil, vor să câştige punctaj înainte de posibilele alegeri parlamentare anticipate.

Igor Boţan: „Este adevărat, dar această competiţie nu este tocmai onestă, ca să zicem aşa. Pragmaticii oneroşi sunt puşi în situaţia să răspundă la întrebările curente ale cetăţenilor şi pur şi simplu nu au o altă soluţie, ţinând cont de moştenirea pe care au primit-o de la Partidul Comuniştilor şi ţinînd cont de situaţia, care s-a creat în prezent în lume. Să nu uităm că zilele acestea Barack Obama a ţinut un discurs în fața Academiei militare de la West Point, în care a confirmat că Statele Unite vor avea o nouă abordare a politicii externe, bazate pe cooperarea cu partenerii majori ai Statelor Unite. Iar câteva zile mai înainte, ministrul de externe al Federaţiei Ruse de asemenea s-a referit la noua concepţie a Federaţiei Ruse, noua concepţie de politică externă, care îşi etalează pretenţiile asupra spaţiului post sovietic şi dojeneşte oarecum Uniunea Europeană pentru politica sa referitoare la parteneriatul estic.”

Europa Liberă: Prin urmare, ne putem aştepta la aprofundarea sciziunii, dacă putem utiliza acest verb, în interiorul Alianţei din cauza acestor poluri de atracţie?

Igor Boţan
: „Eu cred că acest lucru s-a produs demult şi cred că deznodământul se apropie, odată cu apropierea zilei de 16 iunie, atunci când va trebui să se spună foarte clar, când vor avea loc alegerile anticipate. Pragmaticii vor alege cât mai devreme, iar cei cu funcţii reprezentative ar dori să mai aibă câmp de manevră. Marea problemă este cea că deja autorităţile Federaţiei Ruse, şi mă refer la premierul Putin, vorbeşte în termeni, precum că în Republica Moldova situaţia ar fi oarecum similară cu cea din Kîrgîstan, probabil având în vedere faptul, că una din forţele politice foarte importante spune că după 16 iunie va acuza guvernarea de uzurparea puterii în stat şi va declanşa un val de proteste, lucru foarte periculos pentru situaţia pe care o avem acum în ţară.”

Europa Liberă: Judecând după setul de semnale, care vin astăzi de la Putin, de la Medvedev, putem spune că Moscova îşi propune să determine Chişinăul să apese pe frâne în ceea ce priveşte integrarea europeană?


Igor Boţan: „Nu cred că procedează aşa. Moscova are alte pârghii pentru a menţine Republica Moldova în sfera sa de influenţă. Acestea sunt pârghiile comerciale şi Transnistria. Deci, Rusia nu trebuie să mai exercite presiuni suplimentare, e suficient să joace cu pârghiile pe care le are.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG