Linkuri accesibilitate

Căpşuni versus banane


O situaţie dilematică: să cumpăr 1 kg de căpşuni sau, cu aceiaşi bani, 3 kg de banane?


Deunăzi am văzut în supermarketul nr. 1 din centrul capitalei nişte căpşuni mari, frumoase, plăcut mirositoare. Preţul acestor căpşuni autohtone era de 65 lei pentru un kilogram. Alături însă trona şi un morman de banane ecuadoriene. Un kilogram de banane costa doar 18 lei! Şi m-am pomenit într-o situaţie dilematică, exact ca şi un an în urmă: să cumpăr 1 kg de căpşuni sau, cu aceiaşi bani, 3 kg de banane? Am optat pentru banane, la fel ca şi anul trecut. Ştiu, fireşte, că producătorul autohton merită toată stima, dar în acest caz nu-l pot sprijini. Şi nici nu vreau.

Anul trecut mă întrebam: cum oare se face că nişte banane aduse de peste ocean costă de 3 ori mai ieftin decît căpşunile moldoveneşti? Deunăzi un coleg reflexiv mi-a lămurit pe îndelete cum stau lucrurile. Vasăzică, potrivit colegului reflexiv, căpşunile sînt nişte fructe gingaşe care trăiesc puţin. Ele nu sînt strînse anul întreg. Pe deasupra, cantitatea de căpşuni cultivate e mult mai mică decît cea de banane. Să nu uităm şi de îngrijirea specială de care au nevoie căpşunile. De aceea, e şi firesc să fie mai scumpe decît bananele care sînt cultivate tot anul.

O fi asta o explicaţie plauzibilă, poate, deşi nici curmalele de peste ocean, care apar la noi doar o dată pe an, nu au fost niciodată atît de scumpe.

Bineînţeles că producătorul are dreptul să stabilească orice preţ doreşte. La o adică, 1 kg de căpşuni ar putea să coste şi 100 de lei. Şi sînt convins că ele şi atunci vor fi cumpărate. Există, probabil, cumpărători înstăriţi în Moldova care le vor cumpăra cu plăcere. Vitaminele contează, nu?

La fel de adevărat e însă şi faptul că pentru mulţi moldoveni preţul căpşunilor autohtone e exorbitant, inacceptabil. De aceea, producătorii de banane din America Latină pot dormi liniştiţi: ei vor avea mereu, în persoana mea şi a multor moldoveni, nişte consumatori fideli. Fiţi pe pace, stimaţi producători de peste mări şi ţări. Bananele voastre hrănitoare vor fi întotdeauna căutate în Moldova! Mai căutate decît unele fructe autohtone!
XS
SM
MD
LG