Linkuri accesibilitate

„Un fel de Eurovision sindical” (Gândul)


„O ședință de pilotaj fără aparate de bord” (România liberă)

Dezghet sau mogulizare la Chisinau? – este problema pe care si-o pune o analiza reprodusa selectiv de ziarul Adevarul, dupa publicatia Foreign Policy. Analiza apartine Stelei Popa, iar Adevarul alege informatiile despre noii veniti in peisajul presei de peste Prut, dar si despre natura patronatului, in care se va inscrie curand si trustul condus de Dinu Patriciu. Corneliu Ciurea, expert al IDIS Viitorul, este citat cu o caracterizare ingrijorata a peisajului in curs de “berlusconizare”. Tendinta s-ar manifesta prin preluarea controlului de catre magnatii de presa, dar si prin optiunea pentru investitia masiva in divertisment, nu doar in informarea neutra, corecta. Diversificarea programelor de televiziune este insa bine primita in Republica Moldova, de un public sastisit de deceniile de propaganda de tip Voronin – se arata in aceasta analiza. In timp ce directorul grupului media Publika, Dumitru Țâra, crede ca piata publicitara se va tripla in urmatorii 2-3 ani, Igor Munteanu, de la Vocea Basarabiei, face observatia ca acelasi domeniu se afla sub control politic si are nevoie sa fie demonopolizata – se mai arata in Adevarul.

Comentatorii din presa de la Bucuresti discuta astazi greva generala. „Mai mult decat un esec, un spectacol de prost gust” – o caracterizeaza Marius Nitu in ziarul Gandul. El reaminteste ce ar fi fost o greva generala: „o tara intreaga incremenita, amenintatoare pentru guvern tocmai prin imobilismul si tacerea ei”. In loc de asa ceva, romanii au avut parte – citam din nou – „de un fel de Eurovision sindical, unde fiecare a cantat ce-a stiut pe limba lui”. In invatamant au facut greva doar cateva scoli care au ajuns la concluzia ca e o metoda numai buna de a-si prelungi weekendul, functionarii din primarii s-au facut ca sunt in greva, ceferistii au renuntat de-a dreptul sa mai faca, iar vamesii si-au scurtat protestul la trei ore.

Nicolae Prelipceanu se ocupa in Romania libera de balbaielile guvernului, atunci cand e vorba de masuri concrete de austeritate. Nesiguranta ca ele vor rezolva ceva arata ca de fapt nu a existat nicio analiza prealabila si ca totul nu e decat „ o sedinta de pilotaj fara aparate de bord”. Daca pilotul nu se poate da jos din aparat in timpul zborului, in schimb guvernul poate sa plece acasa – mai scrie Prelipceanu in Romania libera.
XS
SM
MD
LG