Linkuri accesibilitate

12.06 - București: Chestiunea refacerii CDR în dezbatere


Romania - Bucharest, House of People, Parliament, undated
Romania - Bucharest, House of People, Parliament, undated

Secretarul general al PNTCD crede că unica modalitate de a face faţă presiunilor electorale ale opoziției, este refacerea CDR în formula sa inițială.


12 iunie 2000

Actualitatea Romaneasca. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Ara Septilici).

Chestiunea refacerii CDR în dezbatere.

Scorul bun obţinut de Partidul Naţional Liberal în alegerile locale, ar putea duce la reconsiderarea poziţiei acestui partid in cadrul Convenţiei Democratice din Romania (CDR). Intre PNL so PNTCD a fost semnat un protocol pre-electoral care presupunea, printre altele suspendarea temporară a PNL din CDR, pe perioada alegerilor locale şi revenirea sa necondiţionată în CDR a partidului domnului Quintus, în vederea participării sub aceeaşi siglă la alegerile generale din toamna. Prin vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica a declarat că liberalii şi-ar avea locul în CDR dacă programul CDR ar fi preponderent liberal. Tărăniştii, la rîndul lor, prin vocea secretarului general al PNTCD, Remus Opris, vorbesc despre un pol al partidelor de dreapta, iar pozitiile domnului Quintus si cele ale domnului Stoica nu sunt identice.

Secretarul general al PNTCD crede că unica modalitate de a face faţă presiunilor electorale ale opozitiei, este refacerea CDR in formula sa initiala.

Remus Opris: La inceputul campaniei electorale pentru municipiul Bucuresti, extrăgeau procente importante de susţinere politica din bazinul de votanti ai CDR, atăt candidatul George Pădure cît şi candidatul Viorel Lis, sau chiar candidatul Varujan Vosganian. Am asistat deci, de la bun început, la o dispersie a voturilor CDR. Un prim pas necesar pentru viitoarele alegeri îl reprezintă re-configurarea CDR.

Preşedintele PNL, Mircea Ionescu Quintus spune ca nu se pune problema refacerii CDR pentru că ea exista.

Mircea Ionescu Quintus: În clipa de faţă esre absolut riscant să ne pronunţăm într-un fel sau în altul. Ceea ce vă pot spune este că avem un protocol semnat şi cît timp semnătura mea stă pe acest protocol, el acţionează.

Valeriu Stoica spune ca nu este vorba de o competitie in cadrul CDR între partidele care o compun, ci de realism politic ce conduce catre restructurarea CDR. Stoica pledează pentru aducerea în cadrul CDR si a altor partide precum PD, APR si UDMR.

UDMR spune că sprijina CDR, dar nu va participa sub sigla Conventiei la alegerile parlamentare.

A.Verestoy: O conlucrarea strînsă a existat şi pînă acum, noi guvernam acum împreuna cu CDR şi va exista si in continuare. Asta nu înseamnă că trebuie să purtăm aceiasi siglă.

Liderul Uniunii Fortelor de Dreapta, Varujan Vosganian crede ca refacere CDR este mai mult decît necesara.

V.Vosganian : Sigur că apreciem iniţiativele de formare a unei coaliții democrate, rămîne însă să discutăm care este forma instituţionalizată, cea mai bună pentru a face acest lucru, pentru a avea, evident, si semnalul că aceasta noua coalitie este altceva decît fosta guvernare şi că are un vector mai pronunţat către dreapta.
XS
SM
MD
LG