Linkuri accesibilitate

La Osh și Jalal Abad autoritățile kirghize sunt depășite de amploarea ciocnirilor interetnice


Situatia umanitara in Kirghistan a devenit critica, a avertizat Crucea Rosie Internationala, dupa ce zeci de mii de etnici uzbeci au fost obligati sa se refugieze ca urmare a violentelor interetnice din ultimele zile, soldate cu peste 100 de morti si in jur de 1500 de raniti. Rusia a anuntat ca a trimis 150 de parasutisti pentru a intari apararea bazei sale militare din localitatea Kant, din nordul tarii. Moscova a anuntat insa ca nu intentioneaza sa trimita trupe in Kirghistan asa cum a solicitat guvernul provizoriu de la Biskek.

Potrivit unui comunicat al Crucii Rosii Internationale, in sudul tarii, la Osh si Jalal Abad, autoritatile si fortele de securitate nu au luat masurile necesare pentru oprirea violentelor si sunt total depasite de situatie. La Osh, se mai spune in declaratia Crucii Rosii, reprezentantii organizatiei au fost martorii ingroparii a 100 de cadavre in cimitirul central, si exista suspiciunea ca mortii nu au fost identificati.

Ieri autoritatile de la Biskek au dat ordinul de a se folosi munitie de razboi pentru a pune capat violentelor din sudul tarii. Amnesty International a cerut autoritatilor sa asigure protectia etnicilor uzbeci si a cerut tarilor vecine Kirghistanului sa permita accesul refugiatilor din Kirghistan.

Presedintele alungat de la putere Kurmanbek Bakiev a declarat din exil ca nu este implicat in nici un fel in aceste violente etnice. Parte a populatiei din aceasta zona a Kirghistanului este loiala fostului presedinte.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG