Linkuri accesibilitate

Interconectarea sistemelor energetice moldo-române (Adevărul)


Debusolarea clasei politice românești și soluția unui guvern multinațional (România liberă)O stire din ziarul Adevarul informeaza ca Republica Moldova intentioneaza sa transporte energie prin Romania catre pietele europene. Potrivit viceministrului moldovean al economiei, Ilarion Popa, este vorba despre proiectul a doua centrale electrotermice si a unui gazoduct. Cele doua statii electrotermice ar urma sa aiba la inceput o capacitate comulata de 800 de megawati. Insa interconectarea sistemului electroenergetic al Moldovei cu cel al Romaniei nu va fi posibila decat dupa conectarea retelei cu cea din Ucraina – a mai precizat oficialul moldovean, citat in Adevarul.

Majoritatea comentariilor din presa de astazi exprima debusolarea clasei politice din Romania si lipsa de solutii. „Nemultumirea aceasta surda poate izbucni necontrolat” – avertizeaza in Adevarul Ovidiu Nahoi. Politicienii opozitiei ar trebui sa fie constienti ca romanii nu se vor linisti brusc numai pentru ar putea reveni la putere liberalii sau social-dmeocratii, pentru ca nici aceste partide nu vin cu solutii.

In Evenimentul zilei, Mircea Mihaies comenteaza observatia unui roman plecat de mult din Romania: „Sunteti pe Titanic, dar in loc sa va ganditi la barcile de salvare, ati smuls vaslele si va pocniti cu ele in capete!” Comentatorul adauga amar ca acest gen de comportament vine din pacate de departe in timp, adica e meteahna romaneasca get-beget.

Dan Cristian Turturica isi incearca imaginatia in Romania libera, in cautarea solutiilor de iesire din criza pe care nu le-a gasit clasa politica. El propune un guvern multinational, format adica din tehnocrati, dar nu romani – pentru ca ar pati exact ce-a patit foarte performantul comisar european pentru agricultura Dacian Ciolos: indata ce a vrut sa reformeze ministerul roman al agriculturii, cu ciorchinele lui clientelar, a fost scos pe tusa, astfel incat, ca ministru, a avut o prestatie foarte palida. Ce anume recomanda o asemenea solutie de guvern multinational – faptul ca, in lumea noastra globalizata, solutiile bunei guvernari au devenit universal valabile, fara sa mai fie nevoie de vreo componenta specific nationala.
XS
SM
MD
LG