15 iunie 2000
Actualitatea Romaneasca: opinii, analize, comentarii. (Moderator: Radu Calin Cristea; invitat Emil Hurezeanu).
Un deceniu marcat de climatul de violență instaurat de prima mineriadă.
Europa Liberă: Care efect al mineriadei ti s-a parut cel mai daunator ?
E. Hurezeanu: Intre efectele imediate ale mineriadei, se numara si cel care a determinat izolarea internationala a Romaniei din perspectiva politica si diplomatica. La inscaunarea noului guvern, a noilor conducatori alesi in alegerile din 20 mai 1990, nu participa, la sfirsitul lui iunie 1990, ca efect imediat al interventiei minerilor la Bucuresti, condusi si controlati de noile autoritati, nu participa reprezentantii diplomatici ai statelor vest europene, ai statelor membre in NATO. Indeosebi Statele Unite vor aborda o atitudine rece si extrem de critica la adresa autoritatilor de la Bucuresti, ceea ce va avea o consecinta concreta pe termen lung: 2 - 3 ani de zile Romania nu va fi in situatia de a primi clauza natiunii celei mai favorizate. (...)
Mineriadele s-au diversificat, s-au subtilizat, au devenit din ce in ce mai perverse. Pentru ca o mineriada a fost si scandalul FNI. S-a actionat in acelasi fel cu concursul subteran al unor centre de rezistenta ale fostei Securitati si fostului regim. A fost instaurat un climat de dezordine care ar fi urmat sa clinteasca din temelii sistemul financiar. Se poate pune intrebarea, in ce masura, evolutia societatii civile romanesti intre 1990 si 1999 n-a fost marcata, din pacate, in mod fatal, de climatul de violenta instaurat la inceputul deceniului prin mineriada din 13 -15 iunie, pentru ca atunci, s-au format doua fronturi generice, sa le zicem, chiar simbolice, in societatea romaneasca. (...)
Exista in mod vadit si o ruptura intre societatea civila pro-occidentala, ca s-o numim asa, si societatea civila propriu zisa, in ansamblul ei, care este totusi, masa electoratului. Sunt foarte putini astazi in Romania, potrivit rezultatelor din sondaje, care vad in Ion Iliescu si in PDSR pericolul izolarii de Occident sau al continuarii unei reforme in marginea normelor occidentale, sau asa cum au fost ele intre timp aplicate cu succes timp de multi ani in mai multe tari central europene, mai avansate decit Romania in procesul de integrare euroatlantica. (...)