Linkuri accesibilitate

Raportul Departamenului de stat privind traficul de persoane în lume


Secretarul de stat Hillary Rodham Clinton
Secretarul de stat Hillary Rodham Clinton

Documentul prezentat de Hillary Clinton constată o stagnare a eforturilor depuse de autoritățile moldovene pentru combaterea acestei forme de sclavie modernă





Raportul cuprinde aproape 200 de tari ale lumii si se refera la traficul de persoane in toate formele sale - de la traficul pentru munca, la traficul pentru prostitutie sau cersit. Raportul a fost prezentat la Washington de secretarul de stat Hillary Clinton care a vorbit despre aceasta crima a epocii moderne impotriva demnitatii umane.

Raportul imparte cele 177 de tari monitorizate in mai multe categorii. In prima categorie se afla Polonia si Croatia, tari care ii pedepsesc cu asprime pe traficantii prinsi, protejeaza victimele, investigheaza cazurile cu seriozitate. La cealalta extremitate a clasamentului se afla tari precum Arabia Saudita si Iranul – tari in care fenomenul nu este luat in considerare de autoritati.

19 tari au trecut in 2009 intr-o categorie „inferioara”, si printre ele se afla si Afganistanul, Macedonia, Pakistanul si Kazahstanul. Sunt tari in care traficul a inflorit si retelele de tip mafiot actioneaza fara a fi puse in pericol.

22 de tari au facut progrese anul trecut, si aici se afla Bosnia Hertegovina, tara care in trecut era considerata un fel de paradis al prostitutiei si traficului cu femei. La acelasi capitol al progreselor insemnate se afla si Georgia si Lituania, tari considerate drept succese notorii in domeniul combaterii fenomenului.

Ca si anul trecut Moldova se afla in aceiasi categorie a tarilor in care guvernele fac unele eforturi pentru combaterea fenomenului, dar nu suficiente. Sunt tarile plasate in asa numita categorie a doua, pe lista tarilor ce trebuie observate cu atentie. Sunt tari in care fenomenul este foarte raspindit si nu s-au putut aduna dovezi ca situatia s-ar fi imbunatatit. Moldova este plasata alaturi de Afghanistan, Azerbaijan, Irak, Kazahstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan si Uzbechistan.

Ucraina, Serbia, Macedonia, Armenia, Belarus si Kosovo sunt considerate intr-o etapa mai avansata decit Moldova, adica in aceste tari, guvernele au facut eforturi sustinute pentru combaterea fenomenului. In aceeasi categorie se plaseaza si Romania, ca sa vorbim despre tarile din apropierea Moldovei...

De ce este acest fenomen considerat atit de nociv de catre Statele Unite? Pentru ca este degradant pentru conditia umana si pentru ca, in ultimii ani, banii negri obtinuti de retelele de traficanti de oameni, au depasit veniturile din traficul cu droguri.. Raportul Departamentului de stat a luat in considerare toate tipurile de trafic de persoane - atit pentru munca, pentru prostitutie, pentru cersit sau pentru organe.
XS
SM
MD
LG