Linkuri accesibilitate

20.06 - Chișinău: CEDO și dosarele Mitropolia Basarabiei și Ilașcu


Sediul CEDO la Strasbourg
Sediul CEDO la Strasbourg

Într-o conferinţă de presă, de preşedintele CEDO, Luzius Wildhabcr a spus că atît dosarul lui Ilaşcu cît şi cel al Mitropoliei Basarabiei se află la o etapă la care mai este posibilă o împăcare amiabilă între părţi.


20 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului și dosarele Mitropolia Basarabiei și Ilașcu
.

Dan Ionescu: Marţi preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Luzius Wildhabcr, a ţinut o conferinţă de presă la Chişinău, la care s-a referit şi la cazul lui Ilie Ilaşcu şi al tovarăşilor săi de suferinţă. Mai multe de la Eleonora Lisnic.

La Curtea Europeană pentru Drepturile Omului sunt înregistrate peste 60 de cauze din Republica Moldova. Trei dintre acestea au fost aduse la cunoştinţa Guvernului, cu solicitarea de a fi comentate. Este vorba despre cazul Mitropoliei Basarabiei, cazul deputatului-deţinutului politic Ilie Ilaşcu şi cazul companiei de asigurări Asito. Toate aceste dosare sunt intentate împotriva Guvernului Republicii Moldova, iar cel al lui Ilaşcu şi împotriva Guvernului rus.

Precizările au fost făcute astăzi, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului, Luzius Wildhabcr. Domnul Wildhabcr a spus că nu-şi poate permite să vorbească despre dosarele aflate pe rol, dar a dat câteva amănunte despre etapa, la care se află dosarul lui Ilaşcu şi cel al Mitropoliei Basarabiei. Ambele cazuri se află la o etapă la care mai este posibilă o împăcare amiabilă între părţi. În cazul în care aceasta se va produce, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului va evalua în ce măsură condiţiile împăcării sunt compatibile cu garanţiile Convenţiei europene a drepturilor omului. Împăcarea este acceptată doar în caz de compatibilitate. Dacă reclamanţii şi cei reclamaţi nu vor exprima dorinţa de a se împăca, dosarul va fi examinat în mod firesc până la pronunţarea sentinţei.

Preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului a ţinut să menţioneze, că dosarul Ilaşcu va fi examinat aşa cum a fost depus şi că examinarea lui nu poate fi influenţată în nici un fel de o posibilă rejudecare a cazului Ilaşcu într-o altă ţară.

După conferinţa de presă, susţinută de Luzius Wildhabcr, Tudor Panţâru, judecătorul moldovean la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, a apreciat, într-o declaraţie făcută ziariştilor, că este puţin probabil ca examinarea dosarului Ilaşcu să fie finalizată anul curent. Aceasta, a menţionat Tudor Panţâru, deoarece dosarul Ilaşcu este unul foarte complex.

Cât priveşte dosarul Mitropoliei Basarabilei, domnul Wildhabcr a spus, că dacă se doreşte o împăcare, este cazul ca aceasta să se producă acum. Totuşi, dacă Mitropolia Basarabiei şi pârâtul – Guvernul moldovean, vor anunţa că mai au nevoie de ceva timp pentru a negocia condiţiile împăcării, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului se poate conforma cererii. Este important, însă, ca termenul solicitat să fie rezonabil, pentru că, a spus domnul Wildhabcr, Curtea nu va accepta tergiversarea acestui dosar.

Un alt aspect, care i-a interesat îndeosebi pe ziarişti, a fost cel a mărimii amenzilor pe care le-ar putea plăti Guvernul moldovean în cazul în care va pierde procesele intentate împotriva sa la Curtea Europeană. Preşedintele Curţii a explicat, că mărimea amenzilor este stabilită în funcţie de situaţia economică din ţara dată, inclusiv este luată în considerare şi mărimea salariilor.

În conferinţa de presă, judecătorul Tudor Panţâru a menţionat, că la întrevederea cu Luzius Wildhabcr, preşedintele Petru Lucinschi şi-a exprimat dorinţa ca amenzile stabilite de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în cazul Republicii Moldova să nu fie la fel de mari ca cele fixate pentru ţările occidentale. Şeful statului şi-a exprimat temerile, că dacă despăgubirile vor fi prea mari, Republica Moldova s-ar pomeni falită. Wildhabcr a răspuns, că cel mai bine ar fi ca în Republica Moldova să nu se admită încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Să reamintim, că în cadrul vizitei sale la Chişinău, preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului şi-a propus să se documenteze în problema funcţionării puterii judecătoreşti şi, implicit, să-şi formeze o părere despre nivelul de aplicare în practica judiciară moldoveană a prevederilor Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În Republica Moldova Convenţia europeană pentru drepturile omului a intrat în vigoare la 12 septembrie 1997. Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Victor Puşcaş, a deplâns astăzi nivelul slab de aplicare a prevederilor Convenţiei în practica judiciară moldoveană.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Eforturile de soluţionare diferendului transnistrean sunt prezentate marţi în multe relatări din presa de la Moscova, pe tema recentei vizite a preşedintelui Putin la Chişinău. Parlamentskaia Gazeta titrează „Chişinăul a prins curaj”, în vreme ce Komsomolskaia Pravda descrie iniţiativa creării unei comisii de stat pentru Transnistria, sub conducerea lui Primakov drept un adevărat rebus politic. Ziarul notează, nu fără umor, că Putin l-a adus cu el şi pe directorul Gazprom-ului, Rem Veahirev, în calitate de „sperietoare, care poate întrerupe în orice moment livrările de gaze naturale din Rusia.” Comentariul din Izvestia poartă subtitlul „Rusia cumpără Transnistria de la Moldova pe gaze naturale.” Alte analize ale vizitei au mai apărut în Rosiiskaia Gazeta, Kommersant, Vremea, Trud şi Nezavisimaia Gazeta.
XS
SM
MD
LG