Proiectul de modificare a Legii bugetului votat aseara în prima lectura, legalizeaza de fapt deficitul acumulat în cursul anului. De la 1,5 miliarde leva acum el va atinge 3,7 miliarde (1,9 miliarde euro). Veniturile vor fi cu 1,9 miliarde leva mai mici în timp ce cheltuielile vor creste cu 255 de milioane. Reiese ca administratia nu numai că nu-și va reduce cheltuielile ci dimpotrivă. Nu se prevăd reduceri în cele mai mari trei ministere – al apararii, protectiei sociale si internelor. Subventiile aici vor continua. În sectorul sanatatii publice însa se vor face economii.
Noul buget prevede noi cheltuili de 1 miliard si 142 de milioane de leva. Jumătate se vor duce la companiile care au executat proiecte publice anul trecut si înca nu și-au primit banii, 116 de milioane – pentru producatorii de tutun care organizează blocaje de drumuri, 180 de milioane - pentru finanțarea unor proiecte de infrastructura.
Experți independenți constată că amendarea bugetului va putea împinge Bulgaria într-un drum extrem de periculos. Odata slăbita, disciplina fiscală cu greu poate fi stăpînită. Pericolele sunt de cateva ori mai mari în cazul tarilor mici ale caror finante sunt guvernate de un consiliu monetar cum este Bulgaria.
Ca de obicei viceprim-ministrul si ministru de finante Simeon Dianko s-a aratat optimist. „Faceți-vă geamantanele și plecați în vacanță, nu vă faceți griji, în septembrie veți simți în buzunare sfîrsitul crizei”, a spus el din tribuna parlamentului, adaugând „scenariul elen se va putea repeta oriunde în Europa, numai în Bulgaria – nu”.
Viceprim-ministrul a subliniat ca cele mai importante decizii în cadrul actualizarii sunt mentinerea nivelului actual al taxelor, salariilor si pensiilor. Reducerea rezervei fiscale, dupa el, reprezinta o masura preventiva care va putea fi urmata de emiterea unor obligatiuni de stat în valoare de 1 miliard de euro. Anul însa se va încheia cu o crestere de 1 procent a Produsului Intern Brut.
La începutul acestei luni însa Comisia Europeana a exprimat îndoieli în corectitudinea statisticii bulgare care raporteaza deficite mici, șomaj în scadere și venituri în crestere.
Dreapta a conditionat sprijinul sau pentru guvernul Borisov de mentinerea deficitului sub 3%. Ex-premierul socialist Serghei Stanisev și-a acuzat oponenții că mănîncă rezerva fiscală și împing tara spre un nou acord cu FMI.