Linkuri accesibilitate

22.06 - Chișinău: Privatizarea Air-Moldova în dezbaterea Parlamentului


Premierul Dumitru Braghiş a spus, că reorganizarea companiei Air-Moldova este profitabilă pentru stat şi că această reorganizare s-a efectuat cu respectarea strictă a legislaţiei.


22 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Privatizarea companiei Air-Moldova în dezbaterea Parlamentului.

Dan Ionescu: Înainte de a trece la subiectul următor, să notăm, că secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, Mihai Răzvan Ungureanu, a reafirmat joi ceea ce el a descris drept „interesul clar al României pentru preluarea Republicii Moldova în Pactul de Stabilitate în Europa de Sud-Est.” Ungureanu a mai adăugat că toate statele membre văd în Pactul respectiv un instrument de integrare în Uniunea Europeană.

Şi acum să ne îndreptăm atenţia spre dezbaterile de azi din Parlamentul de la Chişinău. Discuţii aprinse a provocat o interpelare, legată de privatizarea companiei de transporturi aeriene Air-Moldova. Amănunte de la Sergiu Praporşcic.


Decizia Administraţiei de stat a aviaţiei civile de a mări capitalul statutar şi de a schimba statutul companiei de stat Air-Moldova în întreprindere mixtă moldo-germană, care se numeşte compania aeriană Air-Moldova S.R.L., a fost supusă criticii astăzi în şedinţa Parlamentului de deptatul creştin-democrat, Vlad Cubreacov. Parlamentarul s-a arătat scandalizat de faptul, că firma germană, Unistar Ventures, a obţinut 49 la sută din capitalul statutar al întreprinderii moldovene, după ce a investit doar 30 milioane lei.

Solicitat de noi, deputatul pe listele Partidului Popular Creştin-Democrat, Vlad Cubreacov, a declarat: „Statului i s-a adus un prejudiciu în valoare de 31 de milioane 25 de mii 504 lei moldoveneşti. Au fost înstrăinate toate aeronavele, maşinile, echipamentele, inclusiv echipamentele pentru serviciu, materia primă şi materialele care constituiau proprietatea statului şi se aflau în gestiunea companiei aviaţiei de stat Air-Moldova.”

Vlad Cubreacov a spus, că a făcut mai multe interpelări Procuraturii generale, Departamentului pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate, Guvernului şi Ministerului Justiţiei. Deocamdată, nici una din aceste instituţii nu a dat un răspuns, dar au promis că vor examina problema cât mai curând posibil.

Solicitat de noi, premierul Dumitru Braghiş a spus, că reorganizarea companiei Air-Moldova este profitabilă pentru stat şi că această reorganizare s-a efectuat cu respectarea strictă a legislaţiei. Aceeaşi opinie a exprimat-o şi preşedintele Administraţiei aviaţiei civile de stat, Victor Ţopa. El a declarat, că Unistar Ventures este o structură a băncii germane Dresdner Bank, care, pe lângă faptul că a investit două milioane dolari, va mai acorda întreprinderii Air-Moldova un credit de 18,6 milioane dolari pentru procurarea a două avioane de tip Embraer. Directorul Administraţiei aviaţiei civile de stat spune, că este corect ca partea germană să obţină 49 la sută din capitalul întreprinderii, investind doar 30 de milioane lei, deoarece avioanele companiei moldovene, de tip AN-24, au termenul de exploatare expirat şi valoarea lor este practic nulă.

Să menţionăm, că astăzi, după şedinţa Parlamentului, preşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, a reacţionat la declaraţia lui Ion Tănase, care acum două zile şi-a declinat calitatea de membru al acestei formaţiuni. Ion Tănase a deţinut funcţiile de preşedinte al Filialei municipale Chişinău, de membru al Consiliului naţional şi al Biroului permanent al PPCD, iar în Guvernul Ciubuc-2 a ocupat funcţia de ministrul al Industriei şi Comerţului.

La ieşirea sa din partid, Ion Tănase a declarat: „După demisiile lui Valentin Dolganiuc şi a deputatului Alecu Reniţă din rândurile creştin-democraţilor s-a accentuat stilul dictatorial al conducerii partidului.” Tănase a afirmat, că la Biroul permanent al partidului i s-a cerut explicaţii pentru faptul, că nu i-a condamnat pe cei doi, care au demisionat. În final, Ion Tănase a declarat, că acuzaţiil lui Valentin Dolganiuc corespund adevărului şi a atenţionat membrii acestui partid asupra a ceea ce el a numit „pericolul care ne paşte în afirmarea valorilor creştin-democrate.” Valentin Dolganiuc, vicepreşedintele demisionar al PPCD, acuza liderul acestui partid de faptul, că stilul său dictatorial a dus la degradarea mişcării de eliberare naţională, apogeul acesteia constituind-o alianţa cu comuniştii, iar acum cu preşedintele Lucinschi.

Solicitat de noi să comenteze demisia lui Ion Tănase, liderul Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, a declarat: „Judecând după limbajul declaraţiilor semnate de cei trei, precum şi după mediatizarea masivă, pe care o face televiziunea controlată de Diacov şi publicaţiile periodice apropiate fostei majorităţi, în special persoanelor politice Diacov şi Andronic, mă face să cred, că este vorba despre un plan de distrugere a Partidului Popular Creştin-Democrat, ca potenţial şi permanent oponent al elementelor corupte, degradate din politica moldovenească.”

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Să mai notăm, că tot astăzi, Parlamentul a adoptat un proiect de lege, prin care foştii preşedinţi ai Prezidiului sovietului suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti sunt echivalaţi în drepturi cu foştii preşedinţi ai Republicii Moldova. În termeni practici, aceasta înseamnă că persoanele respective vor fi asigurate pe viaţă cu o pensie, reprezentând 75 la sută din salariul lunar al şefului statului. Actualmente acest salariu depăşeşte cinci mii de lei.
XS
SM
MD
LG