Georgienii, cel putin liderii de la putere si cei ai opozitiei, par sa-si fi schimbat opiniile si cred acum ca o apropiere a relatiilor ruse americane i-ar avantaja si ar putea contribui la intarirea securitatii tarii lor. Este ceea ce a constatat corespondentul nostru Brain Whitemore care s-a aflat citeva zile la Tbilisi, in aceasta vara.
Corespondentul nostru s-a plimbat pe strazi pline de cafenele si in care sentimentul dominant parea sa fie cel de calm si de caldura torida, departe de atmosfera de acum 2 ani, cind mica tara sud caucaziana a fost invadata de trupele rusesti, in luna august. Acum doi ani, isi aminteste corespondentul nostru, georgienii se credeau abandonati de Occident si mai ales de catre americani, in ciuda mesajelor de sprijin venite din partea administratiei republicane de atunci si de vizitele de urgenta ale Secretarului de stat american Condoleezza Rice.
Acum, pericolul unor noi confruntari pare indeparat, spune Giga Bokeria, adjunctul ministrului de externe si un apropiat al presedintelui Mikail Saakashvili: „Pericolul imediat al unui atac masiv din partea Rusiei a fost, daca nu eradicat, macar redus semnificativ prin pozitia activa adoptata de administratia americana”.
Giga Bokeria i-a explicat corespondentului nostru ca presedintele Obama a fost foarte limpede in a sustine la Moscova, in iulie 2009, ideea suveranitatii Georgiei. Oficialitati georgiene i-au spus corespondentului nostru ca, de fapt, in convorbiri particulare, presedintele Obama le-ar fi spus la Moscova premierului Putin si presedintelui Medvedev ca orice nou atac impotriva Georgiei ar avea consecinte grave si ca Statele Unite nu vor sta cu miinile incrucisate intr-o astfel de eventualitate. Casa Alba nu a confirmat aceste declaratii, spunind ca nu comenteaza asupra unor convorbiri particulare.
In opinia unor experti de la Tbilisi, in conditiile in care relatiile dintre Washington si Moscova au fost reluate, Moscova ar avea mai multe de pierdut daca ar mari presiunile asupra Georgiei. Ceea ce ar putea intr-adevar Rusia sa piarda, scrie corespondentul nostru, este un eventual sprijin al Statelor Unite pentru admiterea ei in Organizatia Mondiala a Comertului..
In cursul vizitei sale incepute astazi in Statele Unite, presedintele Rusiei Dmitri Medvedev ar putea sa fie intrebat despre continuarea ocuparii de catre trupele ruse a Abhaziei si Osetiei de Sud, regiuni considerate de Statele Unite drept parte a Georgiei, dar recunoscute ca state independente de Rusia si despre faptul ca Moscova nu si-a micsorat efectivele din aceste zone, asa cum acceptase in acordul de incetare a focului mediat de Franta.
Intr-un discurs recent, consilierul presedintelui Obama pe probleme rusesti, Mike McFaul a spus ca administratia americana nu este multumita de progresele facute de Rusia in acest plan. „Este un obiectiv al politicii externe al administratiei Obama de a ajuta Rusia sa puna capat ocuparii Georgiei in mod pasnic si de a reface integritatea teritoriala a Georgiei ? Raspunsul la aceasta intrebare este un DA absolut! Acesta este obiectivul nostru. Am facut progrese in acest sens ? Raspunsul meu este NU. Nu am facut progrese si acesta este adevarul. Dar avem un tel, avem o strategie pe care o urmarim si o vom urmari si cu ocazia vizitei aici a presedintelui Medvedev”, a declarat la 10 iunie la Institutul Peterson pentru Economie Internationala de la Washington, consilierul presedintelui Obama pe probleme rusesti, Mike McFaul.
Irakli Alasania, fostul ambasador al Georgiei la Natiunile Unite si lider al opozitiei georgiene, crede ca singura cale prin care Georgia si-ar putea rezolva problemele pe care le are cu Rusia, mai ales in Abhazia si Osetia de Sud, este printr-o relatie mai strinsa intre Washington cu Moscova :”Cred cu tarie ca daca relatia Statelor Unite cu Rusia se dezvolta si se intareste, va fi in beneficiul Georgiei. Avem imense probleme de securitate, mai ales dupa razboiul din 2008. Nu vom putea sar ezolvam singuri aceste probleme. Ce putem face acum este sa nu stirnim un comportament mai agresiv al Rusiei, sa stam linistiti. Dar ca sa rezolvam lucrurile pe care nu le-am rezolvat prin razboi, avem nevoie de prieteni puternici. Si avem nevoie ca cel mai puternic partener strategic al nostru – Statele Unite – sa aiba relatii bune cu Rusia.”
Pina acum, i-a declarat Giga Bokeria corespondentului nostru, noua abordare a relatiei cu Rusia de catre administratia Obama, nu a fost facuta cu sacrificarea intereselor Georgiei :”Nu a fost nici o schimbare in politica actualei administratii americane. Stim ca exista aceasta politica a reluarii relatiei cu Rusia si ca Statele Unite au chestiuni importante de discutat cu Rusia. Dar nu a fost nici o singura ocazie importanta in acest proces ca problema suveranitatii si securitatii Georgiei sa nu fi fost abordata, atunci cind a fost potrivit in acest context.”
Avantajul pentru Georgia al unei bune relatii americano-ruse este unul dintre putinele subiecte in care opozitia si puterea de la Tbilisi, iata, sunt de acord.