Linkuri accesibilitate

Un decret venit din senin înnourează atmosfera din AIE


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Fără consultări cu ceilalți membri ai coaliției, președintele interimar Mihai Ghimpu decretează ziua de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupației sovietice

Luaţi prin surprindere de decretul lui Mihai Ghimpu, colegii săi din Alianţa pentru Integrarea Europeană nu s-au grăbit să dea o apreciere conţinutului acestuia, dar i-au criticat decizia de a nu se consulta cu ei înainte de a declara ziua de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupatiei sovietice.

Vice-preşedintele PLDM, Alexandru Tănase: „Noi am fost surprinşi cînd am aflat despre acest decret, deoarece nu mai tîrziu decît ieri ne-am văzut cu Mihai Ghimpu şi nu a pomenit nimic despre intenţiile sale. Avem o poziţie bine definită, dar o vom face publică după ce vom purta consultăruile necesare în cadrul alianţei. Am avut de la bun început o înţelegere privind mecanismul de elaborare a deciziilor în interiorul alianţei şi un subiect atît de sensibil trebuia mai întîi consultat.”

Liderul AMN, Serafim Urecheanu a ţinut să-i amintească lui Ghimpu că este deocamdată un preşedinte delegat de cele patru componente ale coaliţiei, şi nu ales de popor, prin urmare era obligat să-şi consulte decizia cu alianţa.

Presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov l-a criticat însă fără reţineri pe Ghimpu, spunînd că decretul său nu ar avea putere juridică:
„Eu cred că dl. Ghimpu este în tranşee încă şi luptă cu fantomele, pentru că URSS nu mai există de 20 de ani. Am promis, împreună, nişte lucruri oamenilor, iar dl. Ghimpu ne poartă prin tranşee. Este o iniţiativă electorală. Nu este în competenţşa preşedintelui, mai ales a unui interimar. Este competenţa Parlamentului, de aceea cred că avem pe faţă un abuz de competenţe.”

Dar iată cum a motivat Mihai Ghimpu ceea ce colegii săi din alianţă au numit „lipsă de cooperare”: „Sunt lucruri în care ne consultăm, dar sunt lucruri în care îmi exercit funcţia în conformitate cu Constituţia. În cazul dat, eu care răspund de securitate, independenţă, unitate şi ca comandant suprem am luat o decizie pe care v-am adus-o la cunoştinţă.”

Am căutat însă să aflu şi opinia oamenilor obişnuiţi, întrebînd mai mulţi trecători pe stradă ce cred despre evenimentul istoric la care face referinţă decretul prezidenţial:

”Nu cred că e tocmai momentul potrivit pentru astfel de discutii. Avem lucruri mai importante acum de solutionat, cum ar fi integrarea europeana”.

“Eu cred că este dovadă de prostie din partea preşedintelui. Da, eu cred că într-adevăr a fost o ocupaţie sovietică, dar cred că suntem în stare să ne lămurim fără decrete. Eu ştiu poate mai bine ce a fost şi copiilor le spun, da de ce şi-ar asuma Ghimpu atât de multe? Dacă ar fi toată lumea de acord cu asta, ar fi altceva. Dar dacă majoritatea are altă părere, trebuie să o ascultăm. Ghimpu ar trebui să se tempereze un pic. E prea agresiv. Mie asta nu-mi place.”

“Eu nu prea mă interesez de politică, dar cred că oamenii ar trebui să ştie adevărul. Şi despre deportări, şi despre cum toate funcţiile cele mai bune au fost ocupate de ruşi, iar moldovenii nu aveau trecere. ”

”Dacă ne-au eliberat (ruşii), de ce nu s-au dus apoi acasă. Ca am fi trăit şi fără ei. Da aşa, suntem nevoiţi să ne supunem pînă în ziua de azi metropolei.”

Componentele alianţei au anuţat că se vor întruni de urgenţă ca să discute decretul emis de Mihai Ghimpu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG