Linkuri accesibilitate

27.06 - București: Justiția română: angajamente europene restante


Statul roman va fi obligat la plata de despăgubiri care se vor compue probabil din trei elemente - valoarea de piață a imobilelor revendicate la CEDO, daune morale şi cheltuieli de judecată.


27 iunie 2000

Actualitatea românească
. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Liana Ionescu).

Justiția română: angajamente europene restante.

Ministrul Justitiei, Valeriu Stoica a avertizat ca Romania ar putea intra in monitorizarea Consiliului Europei ca urmare a aminarii votării pachetului de legi, referitoare la reforma in justitie. Domnul Stoica a spus că mai devreme sau mai tîrziu, aceste legi tot vor trebui votate. (...) Numarul plîngerilor înaintate de cetăţeni romani la CEDO şi avînd mari şanse de a fi declarate admisibile de aceasta instanţă superioară forurilor juridice naţionale ar putea fi de cîteva sute, dintre care, cel puţin 87 vor fi soluţionate în acest an
.

(...) Ministrul Stoica spune că nerespectarea angajamentelor luate de Romania în momentul încetării monitorizării riscă să compromită nu numai relaţiile cu Consiliul Europei, ci iar şi integrarea Romaniei in Uniunea Europeană.

V. Stoica: de la începutul acestui an, misiunea Romaniei la Strasbourg a semnalat în mod repetat că ţara noastră continuă să figureze cu angajamente restante la APCE, ca printre aceste angajamente un loc important îl ocupă reforma justiţiei şi ca neonorarea la timp a angajamentelor asumate va pune sub semnul întrebării, chiar demersurile noastre pentru integrarea in UE. Nu întimplător, pentru că, o dimensiune importantă a UE este chiar aceasta dimensiune a drepturile omului. Aşadar, nu numai relaţiile noastre cu CE sunt afectate pentru ca nu sunt îndeplinite aceste angajamente, dar aceasta comportare necontractuală riscă să ridice semne de întrebare şi în ceea ce priveşte integrarea noastră în UE.

(...) In luna iunie, Curtea de la Strasbourg a declarat admisibile încă 5 cauze care se adaugă celor 9 declarate deja admise. Reclamanţii cheamă în justiţie statul roman ca urmare a admiterii de catre Curtea Supremă de Justiţie a recursurilor în anulare declarate în 1995 de fostul procuror general împotriva hotărîrilor judecătoreşti definitive de restituire a imobilelor naţionalizate. Ei invocă lipsa de imparţialitate a Curtii supreme care ar fi fost influenţată de declaraţiile fostului preşedinte al Romaniei la Satu Mare Ion Iliescu, in 1994.
(...)
Roxana Rizoiu, agent guvernamental la CEDO: „prin urmare statul roman va fi obligat la plata de despăgubiri care vor fi, care se vor compue probabil din trei elemente - unul dintre ele va fi unul dat de valoarea de piată a imobilelor sau de o suma foarte apropiată de aceasta valoare de piaţă, se vor acorda probabil, daune morale şi cheltuieli de judecată. Cu privire la valoarea de piaţă a imobilelor este vorba de zeci de mii, sute de mii de dolari fiecare imobil. daca inmulţiţi singuri cu 87 măcar, ce avem pînă acum, vom ajunge probabil la multe milioane de dolari.”
XS
SM
MD
LG