Linkuri accesibilitate

Ziua Ocupației Sovietice - dezbinați în cuget și simțiri


Liberalii comemorează ziua în Piața Marii Adunări Naționale, liberal democrații depun flori la monumentul deportaților, democrații și AMN-iștii nu găsesc utilă comemorarea, iar comuniștii își doresc o nouă ”eliberare”.


În Republica Moldova este consemnată astăzi Ziua ocupaţiei sovietice numită astfel printr-un decret de preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Dar nu toţi membrii alianţei de guvernămînt şi-au trecut pe agenda această zi.

Din primele ore ale dimineţii grupuri de cetăţeni s-au adunat, ignorînd ploaia ciobănească, în preajma pietrei comemorative proaspăt instalate de primarie în locul unde va fi viitorul monument în memoria victimelor atrocităţilor din timpul regimului sovietic. În aşteptarea oficialităţilor, oamenii îşi dădeau cu părerea despre agenda zilei şi comportamentul politicienilor.

Maria Lungu
Ion, 70 de ani, Chisinau: “Să susţinem vorbele lui Ghimpu. Foarte bine a făcut că a dat ucazul şi-o spus că-i deni ocupaţîi (ziua ocupaţiei). Orice om înţelege că suntem ocupaţi. Oare Transnistria nu e ocupată pînă azi de armata rusească?”

Maria Lungu, 72 de ani, Chisinau: „Am venit aicea să-mi plîng morţii, într-un fel, că pînă acum n-am putut. Dar tatăl meu avea 40 de ani, a ajuns la Berlin şi s-a întors acasă bun sănătos. Da în 47 au venit sovieticii şi ne-au măturat tot din pod. Căldarea cu fasole ne-au luat. Dintr-o familie mare, am rămas numai eu. O sora de doar două luni a murit de foame. Am zis aşa – celor cărora nu le place – să nu ne scuipe mormintele. Ei la 9 mai îşi plîng morţii care au murit pe front. Să ne lase şi pe noi să ne plîngem morţii.”



Claudia
Claudia, 73 de ani, Chisinau: „Să nu fie secera şi ciocanul pe listele de votare, că eu ţin minte cum au luat oamenii şi i-o dus în Sibiri. Comuniştii cu secera lor şi ciocanul – în afara legii.”

Dar preşedintele interimar Mihai Ghimpu le-a spus mai tîrziu celor adunaţi în piaţa că nicidecum nu urmăreşte să scoată actualul partid al comuniştilor în afara legii. Doar să interzică simbolica bolşevică preluată de partidul lui Voronin şi să obţină condamnarea regimului totalitar care, a remarcat Ghimpu, a făcut sute de mii de victime pe acest pămînt.





Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu: „20 de ani de independenţă şi 20 de ani de tăcere. Lenin la noi e sărbătorit, uitîndu-se că din ordinul lui şi a urmaşului lui Stalin au fost omorîţi mii de oameni. Pe mine nu mă interesează politica care nu condamnă crimele.”

În discursul său, preşedintele parlamentului nu i-a trecut cu vederea nici pe colegii din alianţă: „Am auzit că unii azi vor depune flori la piatra ridicată în memoria deportaţilor la gară. Să ştii, domnule, că şi acea piatră tot de ghimpeşti a fost ridicată.”





Reprezentanții PLD la monumentul ridicat în amintirea deportaților
Aluzie la gestul premierului liberal-democrat Vlad Filat, care, vădit deranjat de faptul că Ghimpu declara ziua de 28 iunie drept zi o ocupaţiei sovietice fără să fi consultat părerile colegilor de alianţă, a mers să depună flori la piatra comemorativă din scuarul gării. Din acelaşi motiv, democraţii lui Marian Lupu şi AMN-ul condus de Serafim Urechean au neglijat evenimentul.

Îndemnul lui Mihai Ghimpu a fost ignorat şi de autorităţile unor localităţi cum ar fi, spre exemplu, cele de la Bălţi. Administraţia acestui municipiu din nord a anunţat că nu se va conforma decretului semnat de Ghimpu pentru că populaţia urbei ar avea o altă părere despre semnificaţia zilei de 28 iunie.



Părere ce are tangenţe cu vizinea liderului comunist, Vladimir Voronin, care a prezentat-o în cadrul unui briefing. Voronin a declarat că 28 iunie este ziua eliberării Basarabiei de sub ocupaţia româno-burgheză, şi nu a ocupaţiei sovietice, şi că lui Mihai Ghimpu i-ar aparţine doar semnătura de pe recentul decret, restul provenind, potrivit lui Voronin de la consilieri străini inclusiv cei români.

Înainte ca Voronin să-şi convoace briefingul, grupuri de membri şi simpatizanţi ai partidului său au protestat în faţa Palatului Republicii, cerînd demisia lui Ghimpu din funcţia de preşedinte al Parlamentului şi condamnînd întraga alianţă de guvernîmînt pentru demersuri anticomuniste.
Previous Next

XS
SM
MD
LG