Între 25 iunie și 9 iulie, Teatrul Satiricus din Chișinău se află într-un turneu în Occidentul moldovenesc. La sfîrșitul săptămînii trecute ei au jucat în fața migranților moldoveni din Franța și Anglia, iar la începutul lui iulie vor juca și în fața moldovenilor care muncesc în Grecia. Acesta e primul turneu al unui teatru moldovenesc care joacă spectacole în fața migranților moldoveni.
Dumitru Crudu: „Diaspora moldovenilor din străinătate este organizatorul turneului în cele trei țări?”
Alexandru Grecu: „Ei au văzut mai multe spectacole la Chișinău, printre care 7 aprilie și Made in Moldova și cele din urmă le-au plăcut cel mai tare și ne-au cerut să aducem aceste două spectacole în Franța, Anglia și Grecia. Deja în Paris și în Londra am jucat, am jucat pe 25 și pe 29 iunie, iar pe data de 9, 10 și 11 iulie le vom prezenta la Atena.”
Dumitru Crudu: „Ei se îngrijesc de închirierea sălilor și de aducerea publicului?”
Alexandru Grecu: „Da, ei fac toate astea. Ei acoperă cheltuielile legate de turneu. Este vorba despre o activitate a moldovenilor noștri din cele trei țări europene care consideră că toți moldovenii plecați peste hotare au nevoie de cele două spectacole și, bineînțeles, de o întîlnire cu teatrul „Satiricus”, adică cu o instituție teatrală care, de la începuturile ei și pînă astăzi, a promovat spectacole document, spectacole cu o tematică socială, spectacole angajate, spectacole civice. Or, ceea ce se întîmplă în Republica Moldova îi interesează foarte mult pe cetățenii noștri plecați să muncească în străinătate. De aceea, nu e nimic întîmplător în faptul că noi am mers în Occident cu spectacolele în cauză. Turneul nostru european demonstrează că, în fond, teatrul există pentru oameni și nu în afara societății sau doar de dragul experimentului și căutării unor noi forme teatrale și al unui nou limbaj. Anume din acest punct de vedere, pentru mine e foarte important să joc în fața concetățenilor noștri.”
Dumitru Crudu: „Cum au fost receptate cele două spectacole departe de casă?”
Alexandru Grecu: „Ambele spectacole s-au jucat cu sălile arhipline și au avut un impact foarte puternic asupra concetățenilor noștri. Deoarece Republica Moldova se află într-un moment crucial pentru viitorul său. Situația social-politică este foarte încurcată și foarte grea. Este important ca acum să avem contact cu basarabenii noștri care sper să-și aducă aportul la schimbarea în bine a societății noastre, chiar fiind aici, la Paris, la Londra sau la Atena. Chiar vreau să spun că e un act politic ceea ce face Teatrul Satiricus în cele trei țări occidentale.”
Dumitru Crudu: „În acest fel, Teatrul Satiricus devine o punte de legătură între moldovenii plecați în Occident și cei rămași acasă?”
Alexandru Grecu: „Nu numai o punte de legătură. Am plecat în acest turneu pentru a le spune un adevăr celor care poate că nu știu cum stau, de fapt, lucrurile în Republica Moldova.”