Linkuri accesibilitate

Consulatele de la Cahul și Bălți deschise pe fundal de neliniște pre-electorală


Tania Radu
Tania Radu

Duma de Stat dezbate decretul președintelui Ghimpu (Mediafax).


Pe pagina electronica a ziarului Jurnalul National a aparut astazi stirea ca in Parlamentul de la Chisinau s-a cerut introducerea pe ordinea de zi a demiterii presedintelui interimar Mihai Ghimpu. Propunerea nu a fost sustinuta, iar deputatii comunisti si ai Partidului Moldova Unita au parasit ulterior sala de sedinte.

Tot pe parcursul zilei, Agentia Mediafax a pus in flux stirea despre acceptul Dumei de Stat de a discuta proiectul presedintelui Mihai Ghimpu, ca ziua de 28 iunie sa fie declarata zi de comemorare a victimelor ocupatiei sovietice. Sunt amintite si episoade anterioare care au relevanta in context, si anume reactia Ministerului de Externe de la Moscova, care a catalogat decretul drept o campanie politica impotriva relatiilor moldo-ruse si, respectiv, drept o profanare a istoriei comune a Republicii Moldova si a Rusiei, care va duce la tensionare a situatiei din Transnistria. Mediafax aminteste si declaratia lui Valeri Selezniov, membru in Comisia pentru Relatii externe a Dumei de Stat, care a considerat ca nu e nevoie de o reactie oficiala a partii ruse, intrucat decretul lui Ghimpu are toate sansele sa fie declarat neconstitutional.

Portalul de stiri Hotnews publica o analiza semnata de Anne-Marie Blajan despre orizontul nesigur al relatiilor romano-moldovene. Deschiderea a doua noi consulate romanesti in Moldova, la Cahul si Balti, are loc in oarecare graba, pe fondul unei nelinisti pre-electorale. Patru sondaje facute la Chisinau in cursul lunii mai dau pe primul loc in preferintele alegatorilor Partidul Comunistilor si chiar pe Vladimir Voronin ca potential candidat la prezidentiale. Partidele din Alianta pentru Integrare Europeana aduna la un loc mai multi potentiali votanti, numai ca unul dintre ele, Alianta Moldova Noastra, are sanse mici sa intre in Parlament – se mai arata in analiza Annei-Marie Blajan.

Jurnalista vorbeste despre eforturile partii romane de a deschide in numai 8 luni cele doua consulate, dar si despre frustrarea de a incasa, in continuare, reprosuri nefondate de la cei care nu primesc viza. De cele mai multe roi, motivul este necompletarea corecta a documentatiei si mafia intermediarilor, aceasta din urma neputand fi controlata decat de autoritatile moldovenesti.
XS
SM
MD
LG