Linkuri accesibilitate

Fiul lui Voronin consilier al primarului Lujkov! (România liberă)


Tania Radu
Tania Radu

Declinul PDL (un interviu cu eurodeputatul Cristian Preda)


O stire din Adevarul se opreste la noua amenintare a Rusiei cu blocarea exportului de vinuri moldovenesti si apreciaza ca „decizia este una politica si reprezinta un semnal transmis de Moscova coalitiei pro-occidentale de la Chisinau care a indraznit sa condamne ocupatia sovietica si comunismul”. Stirea informeaza si ca Duma de Stat a condamnat in unanimitate decretul presedintelui interimar Mihai Ghimpu prin care ziua de 28 iunie este declarata zi de comemorare a victimelor ocupatiei sovietice si a regimului totalitar comunist.

O alta stire din Romania libera se refera la desemnarea fiului lui Vladimir Voronin drept consilier al primarului general al Moscovei, Iuri Lujkov. Declaratii publicate de presa rusa incearca sa acrediteze ideea ca Oleg Voronin a fost selectat pentru calitatile sale de om de afaceri, insa Romania libera adauga: Lujkov a cerut ieri cetatenilor Moscovei sa boicoteze marfurile moldovenesti, asa cum a facut mai demult referitor la produsele estoniene, dupa ce Talinnul a demolat un monument dedicat ostasilor sovietici.

La Bucuresti, presa inregistreaza declinul Partidului Democrat Liberal, aflat la guvernare. Europarlamentarul PDL Cristian Preda vorbeste intr-un interviu acordat Sabinei Fati, la Romania libera, de o ruptura intre guvernul condus de Emil Boc si partid, chiar daca premierul este chiar liderul formatiunii. Boc ar fi trebuit sa demisioneze demult, crede Preda, care se teme ca actualul premier se va agata de functie. Solutia este, in opinia sa, negocierea unei noi formule de guvernare, care ar trebui sa fie una consensuala. Interviul semnaleaza relatia tensionata dintre guvern si presedintele Traian Basescu, care a fost liderul PDL inainte de a ajunge la Cotroceni, si etaleaza luptele interne din PDL, in care se infrunta, inca dezorganizat, grupuri de influenta si tendinte doctrinare diferite.

Nici opozitia nu sta mai bine – rezulta din comentariul semnat de Silviu Sergiu in Evenimentul zilei. Faptul ca propunerea liderului liberal Crin Antonescu de a construi impreuna cu social-democratii o alternativa la actuala guvernare a fost dezmintita public de presedintele PSD, Victor Ponta, ar fi de natura sa afecteze imaginea de ansamblu a opozitiei.
XS
SM
MD
LG