Linkuri accesibilitate

3.07 - București: Regimul proprietății în România și deficiențele sale


Ilie Șerbănescu
Ilie Șerbănescu

Ilie Șerbănescu: „...soluţionarea problemei propietăţii era premisa oricărei reforme reale şi a unei creşteri economice sănătoase şi durabile.”


3 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Ilie Şerbănescu).

Regimul proprietății în România și deficiențele sale
.

„Absenţa unui cadru legislativ care să definească foarte clar regimul proprietăţii în România, la 11 ani după căderea comunismului, este un mare handicap cu care actuala putere intră în campania electorală”.
Absenţa acestui cadrul legislativ are însă efecte dramatice şi în economie, apreciază Ilie Şerbănescu.

„...soluţionarea problemei propietăţii era nu numai un angajament al celor mai multe dintre forţele politice din coaliţie dar şi premisa oricărei reforme reale şi a unei creşteri economice sănătoase şi durabile.”

Cauzele eşecului sunt clare: partidul democrat nu a avut să rezolve problema proprietăţii, urmărind dimpotrivă îndepărtarea oricărei soluţii. Paradoxul face că aceste piedici vin din partea unui partid care se declară occidental şi pro-european.

A doua cauză este Convenţia democrată, care deşi şi-a făcut din rezolvarea problemei proprietăţii o prioritatea electorală, a ţinut ulterior mai mult la poziţiile ministeriale, acceptând „toate fiţele” partidului democrat pentru a nu pierde majoritatea.

„Pentru problema crucială a proprietăţii care înseamnă şi drumul României spre Europa, meritau şi alegeri anticipate” – este de părere Ilie Şerbănescu.

De fapt, actuala coaliţie lasă la sfârşit de mandant regimul proprietăţii aproape acolo unde l-a găsit la început.
„O lege normală a imobilelor naţionalizate nu are şanse să fie aprobata, legea restituirii în funciar nu va putea fi aplicată.”
XS
SM
MD
LG