Linkuri accesibilitate

Să fim realiști, să ne gîndim la interesul R. Moldova, să vindem mărfuri, unde ele se vînd...


Andrei Popov
Andrei Popov

Andrei Popov: „Piaţa rusească este extrem de importantă, o piaţă tradiţională, unde sunt cunoscute vinurile moldoveneşti”.


Ministrul adjunct de externe, Andrei Popov crede că medicul sanitar şef al Rusiei şi-a depăşit mandatul când a spus că vinurile moldoveneşti sunt de proastă calitate. Zeci de camioane cu vin au fost oprite în vama rusă pe motiv că ar conţine substanţe interzise. Andrei Popov, care este şi vicepreşedintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare comercial-economica i-a spus lui Vasile Botnaru că, în ciuda disputelor politice, Moldova nu trebuie să piardă piaţa rusă
:

Europa Liberă: Sunteţi persoana indicată să ne spuneţi, dacă există o legătură între Decretul privind ocupaţia sovietică şi interdicţia de export, care a intervenit printr-un avertisment sonorizat de Ghenadi Onişcenko?

Andrei Popov: „În primul rând, aş vrea să spun că de mai mulţi ani de zile Republica Moldova încearcă să-şi recapete poziţiile de până la lovitura din 2006. Mai mult de jumătate din vinurile importate de Federaţia Rusă veneau din Moldova, undeva 52 de procente, în 2005. Practic, 300 de milioane de dolari am exportat în 2005. Anul trecut, în 2009, doar 12 procente. Uitaţi-vă, am căzut de 4-5 ori, este vorba doar de puţin peste 50 de milioane de dolari.

Pentru noi piaţa rusească este exte extrem de importantă, o piaţă tradiţională, unde sunt cunoscute vinurile moldoveneşti. Guvernul, toate agenţiile şi ministerele implicate depun eforturi susţinute pentru a păstra şi dezvolta această piaţă. Legătura dintre declaraţiile politice, dintre Decretul în cauză, care a scandalizat opinia publică, dar şi clasa politică din Federaţia Rusă, şi aceste anunţuri cu privire la identificarea unor elemente interzise în vinurile moldoveneşti rămâne să vedem.

Dar sigur, e o coincidenţă interesantă faptul, că după ce ani de zile, mii de partide de vin au fost exportate şi anume la acest component „dibutil” ele nu au fost verificate, anume în această săptămână, la câteva zile după emiterea Decretului s-a făcut aceste verificări şi s-a constatat prezenţa acestei componente, care încă urmează să fie comunicată oficial. Înţeleg că la moment e vorba doar de declaraţii.”

Europa Liberă: Dar se poate presupune, că Rusia foloseşte pârghiile economice pentru a camufla o pedeapsă politică?

Andrei Popov: „Noi aici la Chişinău trebuie să facem totul, ca să nu dăm nici un fel de pretext, nici politic, dar în primul rând nici la nivelul calităţii. Ca să ne asigurăm, că din punctul de vedere al calităţii, al tuturor criteriilor posibile, să fim pregătiţi să asigurăm standardele cele mai înalte pentru a priva chiar atunci dacă se doreşte de pretexte.”

Europa Liberă: Ministrul Agriculturii acreditează ideea, că trebuie găsite alte pieţe în general, de alternativă.

Andrei Popov: „Nu am auzit această declaraţie, vă spun foarte sincer. Ştiu că anul trecut Moldova a exportat vin în Federaţia Rusă la nivelul de 55 milioane de dolari, a doua piaţă de destinaţie a fost Belarus, peste 40 milioane de dolari, Ucraina, piaţa numărul 3 – 14 milioane de dolari şi Polonia cu 9 milioane de dolari, a luat locul patru.”

Europa Liberă: Adică, în orice condiţie, nu putem renunţa la banii aceştia?

Andrei Popov: „Nu ne putem permite rapid să substituim piaţa rusească pe care avem acces, piaţa estică – rusească, belarusă, ucraineană. E vorba şi de raport preţ-calitate-rata de schimb, s-a depreciat euro şi vinurile sunt nişte produse foarte bine protejate în Uniunea Europeană. Bunăoară, în România anul trecut am exportat mai puţin de cinci milioane de dolari, deci de aproape 10 ori mai puţin decât în Belarus. Trebuie să fim realişti şi să ne gândim la interesul Republicii Moldova şi să putem vinde mărfuri, acolo unde ele se vând. Toată Europa se luptă să câştige piaţa rusească, este o competiţie acerbă. Ar fi cel puţin neserios, dacă să nu spun iresponsabil, ca noi, cum spun americanii, să ne împuşcăm în picior, să ne tăiem craca de sub picior.”

Europa Liberă: Sau să trântim uşa.


Andrei Popov: „Vine toamna şi producătorii, ţăranii vor strânge struguri şi nu vor avea unde să-i vândă. Cine compensează pierderile? De aceea trebuie în orice declaraţie să fim responsabili, cumpătaţi şi să ne gândim la interesele noastre şi la perspectivele istorice, dar nu la nişte bătălii din trecut. Cât de importante şi principiale nu ar fi ele, dar trebuie să cântărim foarte atent, cu responsabilitatea unor oameni de stat, consecinţele acţiunilor şi declaraţiilor noastre.”

Europa Liberă: Premierul Vlad Filat s-a arătat încrezător, că relaţiile vor fi bune în continuare. Pe ce se bazează acest optimism?


Andrei Popov: „În pofida acestor declaraţii şi speculaţii din presă şi declaraţii neavenite, cred că domnul Onişcenko şi-a depăşit mult mandatul şi, aş spune, că a făcut nişte declaraţii care nu fac faţă unui demnitar, în genere, cu privire la poziţia Guvernului.”

Europa Liberă: Sau utilitatea vinului.


Andrei Popov: „Utilitatea vinului la vopsitul gardurilor... Jignitoare pentru cetăţenii Republicii Moldova. Nu trebuia să facă aceste lucruri, dar în ceea ce ne priveşte, repet, trebuie să asigurăm o calitate impecabilă pentru vinurile noastre. Lucrul important atât pentru accesul pe piaţa rusească, cât şi pe pieţele europene.

Cât priveşte planul general al relaţiilor bilaterale politice, se constată continuarea unui dialog la nivel înalt. Au fost discuţii şi la nivelul primului ministru, şi la nivelul preşedintelui interimar, şi la nivelul preşedintelui Comisiei de cooperare comercial-economică, Valeriu Lazăr, a fost o şedinţă foarte productivă în luna februarie şi dialogul este destul de pragmatic, concentrat pe substanţă şi pe mecanisme de valorificare a potenţialului de cooperare.

Am asistat la ultima întâlnire a premierului moldovean cu omologul său rus la Sankt-Petersburg. Mi s-a părut că am ajuns la nişte acorduri de principiu şi în ceea ce priveşte deschiderea unor noi ferestre de acces al vinului pe piaţa rusească, bunăoară în Sankt-Petersburg, şi în ceea ce priveşte extinderea perioadei de şedere a cetăţenilor Moldovei în Federaţia Rusă fără înregistrare, de la trei zile până la 30 de zile. Dar este important să nu facem abstracţie de contextul politic, de interesele geostrategice.”

Europa Liberă: Moscova aşteaptă, totuşi, să se limpezească lucrurile cu Alianţa, cu referendumul. E o fază de aşteptare?

Andrei Popov
: „Eu am senzaţia că, pe de o parte, într-adevăr, Federaţia Rusă, ca şi alţi parteneri, aşteaptă deznodământul acestor alegeri şi o perspectivă mai clară de durată şi identificarea la Chişinău a unor parteneri, eventual confirmaţi de votul popular din noiembrie, cu care să poţi construi proiecte de perspectivă. Dar, pe de altă parte, sunt multe lucruri pe care le putem face şi până atunci. Bunăoară, clarificarea poziţiilor în problema vinurilor este unul din aceste domenii.

Şi iată că în câteva zile, la începutul săptămânii viitoare, o delegaţie a Ministerului Agriculturii va pleca la Moscova, va avea întrevederi şi consultări. Şi sper, că vor ajunge la un numitor comun, vor armoniza poziţiile şi cel puţin vom şti, că bunăoară în privinţa acestui component, dibutil. Moldova nici nu ştia că se prevede testarea la acest component. Şi acum câţiva ani, când ni s-au prezentat peste 50 de indici, la care vinurile moldoveneşti vor fi testate, din câte am fost informat, acest dibutil nici nu a fost indicat.

Ani de zile am exportat mii de partide de vin, fără ca la acastă componentă să-l testăm. Cât e de nocivă această componentă, care se permite prezenţa ei în apă, bunăoară, râmăne specialiştii să constate. Cu siguranţă, în vinurile moldoveneşti ponderea acestei componente este mai mică, decât chiar în apa conform standardelor permise chiar de Federaţia Rusă.

Dar, repet, este bine să vorbim pe aceeaşi limbă, să nu politizăm artificial problemele, dar nici să nu dăm pretexte gratuite pentru a folosi cazuistica, creându-ne probleme pe loc drept. Toată lumea are de beneficiat în Republica Moldova de aceste lucruri. Şi nu este, nu trebuie să contrapunem aceste două procese cu extinderea şi penetrarea pe pieţele europene, dar este iresponsabil şi absolut neserios să ne dezicem de poziţiile pe care deja le avem.”
XS
SM
MD
LG