Linkuri accesibilitate

Finala de la Teatrul de Operă şi Balet


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Atmosfera plăcută se compunea dintr-o mulţime de oameni care se înghesuiau, care strigau cu voce tare, dădeau peste cap paharele cu bere, slobozeau rotocale de fum înecăcios pe gură.


Am vrut şi eu să văd prima oară în viaţă cum e să vezi într-un loc public o finală a Campionatului Mondial de Fotbal. Ieri seara, la ora 21.15 eram în piaţeta din faţa Teatrului de Operă şi Balet în care aşteptau deja începerea meciului cîteva mii de microbişti înarmaţi cu ţigări, sticle de bere şi arahide. Alţi tineri electrizaţi veneau în piaţetă, urmînd să privească meciul în picioare pentru că sosiseră mai tîrziu.

M-am apropiat de cîteva domnişoare, pe care în mod normal te aştepţi să le întîlneşti la discoteci, să le întreb de ce n-au rămas acasă să privească la televizor finala dintre Olanda şi Spania. Una dintre ele mi-a explicat alegerea pe care au făcut-o: „Îi mai interesant aici! Aici atmosfera îi mai plăcută!”

Mi-am învîrtit ochii în jur. Atmosfera plăcută se compunea dintr-o mulţime de oameni care se înghesuiau, care strigau cu voce tare, dădeau peste cap paharele cu bere, slobozeau rotocale de fum înecăcios pe gură. Toate astea însă nu constituiau o problemă pentru studentul Anatol, ca şi faptul că ecranul de pe care nu-şi putea dezlipi ochii avea o imagine cam proastă. Euforizat, Anatol mi-a spus că va sta în piaţă 24 de ore, doar să cîştige Olanda.

După începerea meciului am constatat că există printre cei veniţi şi fani ai echipei Rusiei care, din păcate, nu s-a calificat la Mondial. Un grup de tineri strigau din cînd în cînd „Rossia!” Momentele periculoase de la porţile ambelor echipe făceau mulţimea să trepideze. Cu timpul, pe asfalt cădeau tot mai multe chiştoace. M-am gîndit că spre dimineaţă măturătorii vor avea cu ce să se ocupe.

Am tot stat în picioare pînă spre sfîrşitul celei de-a două reprize, cînd gălăgia infernală, ghionturile şi rîgîielile vecinilor, dar şi oboseala generată de statul în picioare m-au făcut să părăsesc piaţeta din faţa Teatrului de Operă şi Balet. Am plecat de acolo cu convingerea fermă că următoarele finale le voi privi în linişte, acasă, în faţa televizorului...
XS
SM
MD
LG