Linkuri accesibilitate

13.07 - Chișinău: Dezbateri si tensiuni în Parlament


Dumitru Diacov în 2009
Dumitru Diacov în 2009

Dumitru Diacov: „Parlamentul a votat aceste modificări în Constituţie cu 90 de voturi. S-a început o companie furibundă şi asupra preşedintelui, şi în Republică în întregime, în legătură cu această votare, pentru a condamna Parlamentul, pentru a condamna această decizie, pentru a chema populaţia la nesupunere.


13 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Dan Ionescu: În timp ce preşedintele Lucinschi se află la Bruxelles, în Parlamentul de la Chişinău au continuat disputele pe tema transformării Republicii Moldova într-o republică prezidenţială. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Sergiu Praporşcic
.

Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, şi-a exprimat astăzi în şedinţa Legislativului îngrijorarea faţă de acţiunile susţinătorilor preşedintelui Petru Lucinschi, care, potrivit lui, după instituirea republicii parlamentare, încearcă să destabilizeze situaţia din Republica Moldova. Dumitru Diacov a declarat, că unele persoane îndeamnă populaţia la nesupunere, pentru a-şi manifesta în felul acesta dezacordul cu Parlamentul, care a instituit republica parlamentară.

Dumitru Diacov: „Parlamentul a votat aceste modificări în Constituţie cu 90 de voturi. Preşedintele Republicii a doua zi, în mod normal şi foarte echilibrat, a ieşit cu o declaraţie, prin care a anunţat că va promulga legea. S-a început o companie furibundă şi asupra preşedintelui, şi în Republică în întregime, în legătură cu această votare şi în legătură cu această declaraţie a preşedintelui. Şi noi vedem zi de zi au început prin Republică să se adune semnături, şi nu gratis, pentru a condamna Parlamentul, pentru a condamna această decizie, pentru a chema populaţia la nesupunere. Noi ştim, fracţiunea noastră a fost în teritoriu, populaţia este foarte liniştită. Declaraţiile domnului Morei şi a altor colegi, care nu sunt în Parlament şi nu vreau să-i numesc, nu fac decât să tensioneze situaţia în ţară.”

Să menţionăm, că şedinţa de astăzi a Parlamentului s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată. Aceasta deoarece Comisia parlamentară pentru securitatea statului nu a prezentat raportul privind legalitatea reorganizării companiei de stat Air Moldova în societate cu răspundere limitată, deşi era obligată să facă acest lucru, în conformitate cu o hotărâre a Legislativului de acum două săptămâni. În acel moment, mai mulţi deputaţi s-au arătat îngrijoraţi de faptul, că Administraţia aviaţiei civile a cedat firmei germane Unistar Ventures 49 la sută din capitalul statutar al Air Moldova contra doar a 30 milioane lei. Preşedintele comisiei, deputatul comunist Maria Postoico, a spus că membrii comisiei nu au reuşit să se documenteze în această problemă şi a cerut prelungirea termenului de prezentare a raportului.

O altă opinie a exprimat membrul Comisiei pentru securitatea statului, liderul Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca. El a declarat de la tribuna Parlamentului, că liderul comunist Vladimir Voronin încearcă să amâne audierile în această problemă. Roşca a dezminţit o declaraţie anterioară a lui Voronin, potrivit căreia, Partidul Popular Creştin Democrat ar avea o înţelegere cu preşedintele Petru Lucinschi de a-l înlocui din funcţie pe directorul general al Administraţiei de stat al aviaţiei civile, Victor Ţopa, cu un reprezentant al creştin-democraţilor în schimbul neparticipării deputaţilor acestui partid la o eventuală revotare a modificărilor la Constituţie.

Roşca a calificat declaraţia lui Voronin drept „o modalitate destul de primitivă de a-şi proteja sponsorii.” El a amintit, că deputaţii creştin-democraţi sunt autorii proiectului de transformare a Republicii Moldova în republică parlamentară şi că grupul său parlamentar este gata să-şi reconfirme votul în această chestiune. Pe de altă parte, liderul creştin-democrat i-a suspectat pe Dumitru Diacov, Vladimir Voronin şi Mircea Snegur de faptul, că aceştea îl protejează pe directorul Administraţiei de stat a aviaţiei civile, Victor Ţopa. Iurie Roşca a spus, că nu exlude că aceştea au format o coaliţie bazată pe interese strict financiare. Cei trei lideri de partid nu au răspuns acuzaţiilor lui Roşca.

Tot în şedinţa de astăzi a Parlamentului, procurorul general, Mircea Iuga, a prezentat un raport privind problemele combaterii crimei organizate şi a corupţiei. Procurorul general a declarat, că în anul curent Procuratura activează cu mai mult succes decât în anul trecut: „Dacă în primul semestru al anului trecut au fost intentate 48 de cauze penale, în aceeaşi perioadă a anului curent au fost itentate deja 59 de cauze penale pentru luare de mită.”

Mircea Iuga a supus criticii activitatea Departamentului pentru combaterea crimei organizate şi a corupţiei, şi în special a şefului acestuia, ministrul adjunct de Interne, generalul Nicolae Alexei. Mai mulţi deputaţi din aproape toate grupurile parlamentare s-au arătat nemulţumiţi de raportul procurorului general şi de activitatea Procuraturii.

Liderul grupului parlamentar creştin-democrat, Iurie Roşca, a cerut să i se permită să se pronunţe de la tribuna Parlamentului asupra raportului procurorului general. Deputaţii, însă, au decis să nu deschidă dezbateri, urmând ca acestea să aibă loc într-o şedinţă, după ce Comisia parlamentară va studia raportul procurorului. După şedinţă l-am întrebat pe Iurie Roşca ce a avut de spus în plenul Parlamentului în această problemă. El a afirmat, că miercuri Comisia pentru securitatea statului a examinat posibilitatea demiterii procurorului general, Mircea Iuga.

Iurie Roşca: „Ieri, în cadrul Comisiei noastre a fost ascultat procurorul general. S-a discutat şi raportul, care a fost audiat astăzi şi în plen. Am venit cu un proiec de hotărâre, care s-a votat în următorul fel: cinci deputaţi au fost pentru acest proiect, trei împotrivă. Proiectul în cauză prevedea şi destituirea din funcţie a procurorului general, Mircea Iuga. Această hotărâre nu se consideră adoptată definitiv, deoarece pentru legitimitatea ei ar fi fost nevoie să existe o majoritate din numărul deputaţilor-membri ai acestei Comisii, iar nu din numărul celor prezenţi. Astfel încât urmează să se rediscute chestiunea în cauză la una din şedineţe viitoare.”

Să adăugăm, că în aceeaşi şedinţă Parlamentul a adoptat o lege, prin care a împuternicit Departamentul de grăniceri să exercite controlul frontierei de est a Republicii Moldova. Până în prezent hotarul cu Ucraina era supravegheat doar de poliţia de frontieră.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG