Linkuri accesibilitate

Cine seamănă vânt culege furtună - Hotnews


Înfiriparea unei strategii realiste pe stânga eșichierului politic (România liberă)

Blocajul politic in care se gaseste Romania – cu un guvern fragilizat si fara o alternativa politica cristalizata - a devenit rapid tema zilei, dupa ce social-democratii au respins propunerea liberalilor de a forma o noua majoritate guvernamentala. “Moartea coalitiei Grivco” este definitia acestei faze in editorialul semnat de Elena Vijulie in Romania libera. Articolul constata ca Partidul Social Democrat are in acest moment pozitia cea mai solida pe esichierul politic. Creste continuu in sondaje, foloseste cu abilitate nemultumirea populara pe fond de criza si de gafe ale guvernantilor. Exista si un atu politic - acela ca PSD a reusit sa permita convietuirea mai multor poli de putere, dupa ce si-a transat greselile dupa alegerile prezidentiale, schimband conducerea. Nu la fel au facut liberalii. Marele pericol al dezintegrarii prin dezertari in masa a fost oprit la congresul PSD care l-a ales pe pe Victor Ponta presedinte. Pe culoarul stangii, nu au concurenti, mai ales de cand socialistii europeni au anuntat ca nu vor accepta aderarea UNPR (numit si partidul independentilor). Stanga social-democrata incepe asadar sa aiba o strategie bazata pe realism, in timp ce dreapta – deloc, se mai arata in Romania libera.

O analiza din acelasi cotidian explica mai pe larg interesul social-democratilor de a se pastra in limitele unei oferte de stanga, dar si compromisurile pe care le-ar putea face totusi cu liberalii in perioada preelectorala. Cea mai buna varianta urmarita de PSD este provocarea legerilor anticipate, cu speranta ca cetatenii vor putea opta intre dreapta si stanga.

Ca o ilustrare a dezamagirii produse de guvernarea de dreapta, Nicolae Prelipceanu critica, de asemenea in Romania libera, noua atitudine a presedintelui Traian Basescu fata de alegatori. Mai demult numai „lapte si miere” cand lua contact cu poporul, acum e nemultumit si de guvern, si de de popor si prefera sa vada mai degraba trupele de jandarmi aliniate respectuos decat sinistrati furiosi.

Mai multe ziare pomenesc declaratiile rezervate ale omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, patronul trustului Realitatea-Catavencu fata de dezvaluirile facute de portalul de stiri Hotnews impreuna cu publicatia Kamikaze: Vantu ar fi fost informator al securitatii. Jurnalistii sunt in posesia mai multor documente, intre care si angajamentul olograf, prin care si-a ales numele de cod Nuș. Vantu ar fi fost racolat in penitenciar, unde Vantu ispasea in anii optezeci o condamnare pentru delapidare si fals. Potrivit Hotnews, Vantu nu recunoaste si refuza sa comenteze pana dupa ce instanta se va pronunta daca a fost sau nu fost informator.
XS
SM
MD
LG