Linkuri accesibilitate

Stînga moldovenească: între un proiect nostalgic pro-comunist și unul eminamente conservator


Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan (ADEPT): „deocamdată Partidul Comuniştilor are un comportament rigid, pe care îl numesc exclusivist-vanitos, încremenit în proiectul nostalgic pro-comunist.”


Igor Boţan: „Asistam în prezent la frământări semnificative pe întreg segmentul de stânga al spectrului politic moldovenesc. Deşi Partidul Comuniştilor rămâne, deocamdată, formaţiunea dominantă pe acest segment, cu un nucleu foarte rigid de vreo 30 de procente, totuşi poziţiile Partidului Comuniştilor sunt contestate de alte formaţiuni, precum este Partidul Social-Democrat şi Partidul Umanist, al cărui lider, de curând, a devenit Valeriu Pasat.”

Europa Liberă: Ţurcanu-Stepaniuc încă mai este.


Igor Boţan
: „Este adevărat, că şi această grupare pretinde, că îşi poate găsi un loc pe segmentul de stânga. Însă deocamdată Partidul Comuniştilor are un comportament rigid, pe care îl numesc comportament exclusivist-vanitos. Adică nu contactează cu alte formaţiuni politice, consideră că se poate răzbuna pe Alianţa pentru Integrare Europeană de unul singur.”

Europa Liberă: Partidele astea trag aceeaşi plapumă – a patriotismului şi a suveranităţii moldoveneşti.


Igor Boţan
: „Este adevărat. Mai mult decât atât, aceste partide, şi Moldova Unită şi Partidul Umanist al lui Pasat, şi, de curând, Partidul Social-Democrat, reproşează Partidului Comuniştilor, că rămâne încremenit în proiectul nostalgic pro-comunist şi exploatează nostalgiile oamenilor, unui segment semnificativ. Şi acestor reproşuri Partidul Comuniştilor încearcă să răspundă printr-un proiect de modernizare, care de curând a fost lansat la Chişinău, prin universitatea de vară a stângii europene. Adică, Partidul Comuniştilor demonstrează că se inspiră din stânga europeană, din perceptele acestea şi lasă să se înţeleagă, că Partidul Comuniştilor renovat, modernizat, va fi de esenţă europeană. Iar acest lucru este un indicator, că Partidul Comuniştilor nu este miza exclusivă a Moscovei. Kremlinul ar avea în Republica Moldova şi alte mize, care deocamdată sunt doar tatonate. Şi aceasta se referă la proiectul lui Şelin, de la Partidul Social-Democrat, şi proiectul Pasat.”

Europa Liberă: Valeriu Pasat a publicat un articol, în care îşi anunţă, probabil, viitoarele repere pentru programul partidului.

Igor Boţan: „Este adevărat. Acest prim document demonstrează, că proiectul lui Valeriu Pasat este unul eminamente conservator, dar are şi elemente inovatorii pentru politica moldovenească. Putem presupune că ideolog al acestui proiect, cu voie sau fără de voie, este scriitorul Ion Druţă. Merită să ne amintim, că din triada pro-moldovenistă, conservatoare, definită de scritorul Druţă acum mai bine de 20 de ani prin sloganul „Pământ, credinţă şi limbă”, Valeriu Pasat a ales credinţa ortodoxă drept pivot pentru proiectul său. Pentru Valeriu Pasat pare să nu există probleme cu trecutul istoric sau comunist. El a plătit poliţele. Cartea lui „Calvarul” este scrisă în baza unor documente autentice, de arhivă. El arată suferinţele basarabenilor de pe urma celor patru faze de nimiciri, deportări a aşa-ziselor elemente antisovietice, ostile şi a clerului. Cu toate acestea, Valeriu Pasat vrea să facă o delimitare foarte clară între crimele regimului stalinist şi Rusia, ca o entitate statală şi sursă de inspiraţie duhovnicească, dar şi de bunuri materiale.”

Europa Liberă: Întrebarea cheie este: de la cine Valeriu Pasat va lua votanţii? De la comunişti? De la social-democraţi?

Igor Boţan: „Eu cred că voturile lui vor veni de la enoriaşii, care votează diferite partide şi sunt foarte ataşaţi bisericii ortodoxe din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar există şi suficienţi enoriaşi, care nu vor să vadă alături de amvon politicieni.


Igor Boţan: „Corect, deaceea riscul este că comunitatea de enoriaşi va fi polarizată. În cei care cred nu doar în Dumnezeu, dar şi în ceea ce le recomandă sfinţii părinţi, care sunt oarecum afiliaţi unui curent politic. Şi cei, care vor pleda pentru puritatea credinţei, fără implicarea elementului politic.”

Europa Liberă: Am auzit lansându-se ipoteza, fantezistă deocamdată, că proiectul lui Pasat ar putea deveni un centru de coagulare a viitoarei majorităţi parlamentare.

Igor Boţan: „Eu cred, că este prematur să vorbim despre faptul, că acest proiect al lui Pasat ar putea deveni un centru de coalizare a unei majorităţi parlamentare. Cu certitudine putem spune, că proiectul Pasat va atrage aderenţi, cel mai probabil, din partea Partidului Social-Democrat, care s-a declarat favorabil dezvoltării Republicii Moldova în cadrul CSI, şi Moldova Unită, care de asemenea pune accentele de o manieră, hai să zicem aşa, pro-rusească, pro-CSI.”

Europa Liberă: PCRM-ul ar putea intra şi el pe această orbită?


Igor Boţan: „Mai degrabă PCRM-ul îşi va păstra exclusivismul. Dar acest proiect al lui Pasat, în formula Partidul Umanist-Moldova Unită şi Partidul Social-Democrat ar putea să se extindă exact pe segmentul Partidului Comuniştilor şi nu este exclus ca să existe afinităţi între aceste două. Dar Vladimir Voronin şi Valeriu Pasat sunt incompatibili. Domnul Pasat a fost închis doi ani şi jumătate, fără ca justiţia să-i stabilească vina.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG