Linkuri accesibilitate

Independenţa de factorul politic - trăsătură foarte importantă a serviciului public al audiovizualului


Cladio Cappon

Cladio Cappon (Uniunea Europeană de Raditeleviziune) pledează în cazul companiei Teleradio - Moldova pentru introducerea taxei de abonament și profesionalizarea angajaților

Compania “Teleradio-Moldova” a făcut publică astăzi o strategie de dezvoltare pentru următorii cinci ani, strategie care va sprijinită pe larg de Uniunea Europeană de Raditeleviziune considerată cea mai mare asociaţie a instituţiilor publice de radio şi televiziune din lume din care fac parte 75 de instituţii din 56 de state europene. Vicedirectorul acestei asociaţii, Cladio Cappon, prezent astăzi la Chişinău cu ocazia lansării strategiei “Teleradio-Moldova”, a declarat că acest sprijin n-ar fi existat dacă n-ar fi existat şi semnale clare din partea noii conduceri a companiei că vrea să devină cu adevărat independenţă de factorul politic.

Cladio Cappon : Noua conducere a companiei se arată fermă în dorinţa sa de a schimba lucrurile la “Teleradio Moldova” şi de aceea am fost solidari cu ea. Dacă consideram că serviciul public moldovenesc nu se poate elibera de influenţa politică, situaţia ar fi fost alta. Cooperarea n-ar fi fost atît de activă dacă cadrul juridic, legislaţia, evoluţiile din societate n-ar vorbi despre faptul că cei doi radiodifuzori tind să se apropie de standardele europene.
Independenţa de factorul politic este o trăsătură foarte importantă a serviciului public al audiovizualului. Ea poate fi asigurată în primul rînd prin mijloace financiare suficiente care sunt determinate nu de la lună la lună, nu de la zi la zi, ci pe un termen lung, o perioadă lungă de timp. La fel de important este un management profesionist al serviciului public, un factor care există în prezent la “Teleradio Moldova”.

Europa Liberă: Totuşi, atunci cînd banii pentru întreţinerea unor instituţii publice sunt alocaţi de la guvern, în ce măsură se poate vorbi despre o independenţă reală a serviciului public al audiovizualului?

Cladio Cappon: Suntem la curent că sunt unele probleme şi despre aceasta vrem să discutăm cu prim-ministrul moldovean Vlad Filat. Vom încerca să convingem guvernul că, alocînd resurse suficiente instituţiei publice, efectueza de fapt o investiţie - se investeşte în dezvoltarea tehnologică, se impulsionează dezvoltarea economic a rediodifuzorului, se crează o generaţie de angajaţi cu calităţi speciale, de înaltă performanţă.

Europa Liberă: Moldova se află în prag de trei campanii electorale–vom avea un referendum, apoi alegeri parlamentare şi prezidenţiale probabil. Foarte curînd va deveni clar dacă a reuşit compania “Teleradio Moldova” să se emancipeze de factorul politic. Ce i-aţi sfătui pe managerii de aici ca să treacă cu success acest test?

Cladio Cappon: În primul rind, nu există o soluţie magică în aceată problemă. Orice serviciul public din orice ţară are de a face cu politica. Dar întotdeauna este mai bine să existe mai multe opinii. Niciodată nu există exces de opinie, informaţie, viziuni. Mereu este mai eficient să se adauge o opinie, decît să se retragă una. Serviciul public devine mai puternic şi mai important prin diversitatea sa, prin bogăţia punctelor de vedere. Şi nu mai puţin important este profesionalismul şi calitatea programelor.

Europa Liberă: Cum reuşiţi însă în Occident să-i faceţi pe politicieni să înţeleagă că folosirea televiziunii ca instrument politic atunci cînd eşti la guvernare poate să-ţi creeze deservicii, nemaivorbind de deserviciile produse societăţii?

Cladio Cappon: Este o chestiune ce ţine de istorie, cultură, tradiţie. Dar mai este cadrul juridic care separă sfera media de sfera politică. Urmează un sistem de finanţare independent, care se materializează prin taxa de abonament şi care este aplicată în ţarile occidentale şi asigură independenţa. Dar chiar cînd finanţarea se face exclusiv de la guvern, aceasta n-ar trebui să fie o chestiune aleatorie, care se produce de la lună la lună, ci una care este automată dacă vreţi.

Europa Liberă: Care ar fi primul pas pentru audiovizualul public moldovenesc?

Cladio Cappon: Primul pas ar fi ceea ce voi încerca să-i propun primului-ministru - să studieze posibilitatea introducerii taxei de abonament. Cetăţenii vor plăti pentru finanţarea în paralel cu banii veniţi de la guvern. Al doilea pas ar fi profesionalizarea angajaţilor. Totuşi, nici o ţară nu este scutită de divirgenţele dintre media şi sfera politic. Oriunde ne-am afla, aceste divergenţe există - şi în nordul Europei, şi la est, şi la vest. Important este ca la nivel politic să existe această înţelegere că o instituţie publică a audiovizualuluică are o altă menire decît să prezinte feţele unor politicieni aflaţi la guvernare.
XS
SM
MD
LG