Linkuri accesibilitate

Un mare șantier în perspectivă: peste 700 de case pentru sinistrații inundațiilor


Ministrul Marcel Răducanu
Ministrul Marcel Răducanu

Marcel Răducanu: „Am selectat trei platouri de construcţie viitoare - unul este satul Leuşeni, al doilea teren este satul Obileni şi al treilea teren este la Nemţeni, în zona de sus a satului ”.


O prima estimare realizată de Comisia Naţională pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor arată că executivul va trebui să construiască în jur de 700 case noi şi să repare altele 200. Asta insemnind ca peste 3 mii de persoane care au ramas fara adapost pun toata speranta in promisiunile guvernului si au inceput deja numaratoarea inversa. Astfel stind lucrurile am cautat sa aflam din prima sursa, cind si cum demareaza lucrarile. Iata de ce invitatul nostru este Marcel Răducanu, ministrul construcţiilor şi dezvoltării regionale, cu care am discutat ieri seara despre modul in care vor fi alese companiile invitate sa puna in aplicare planul de ajutorare a sinistratilor.

Europa Liberă: Dle ministru, ce criterii trebuie sa intruneasca companiile care pretind sa participe la concursul pentru constructorii care vor inalta case pentru sinistrati?

Marcel Răducanu
: În primul rind trebuie să corespundă tuturor cerinţelor referitor la licitaţiile publice - nu trebuie să aibă datorii faţa de inspectoratul fiscal, în genere, să nu aibă datorii la impozite. Dar eu aş spune un pic altfel: aici este obligativitatea ministerului să selecteze aceste companii pe criterii de specialitate, de corespundere la top. Pentru că aceste companii au o sarcină nu uşoară - timp de trei luni de zile să construiască circa 800 de case. Uite aici suntem obligaţi ca să vedem şi să putem verifica ce au făcut pînă acum şi care este capacitatea lor şi posibilităţile maxime ca să se încadreze în termenii pe care îi cerem noi.

Europa Liberă: Cum veţi face asta? Veţi încerca să verificaţi forţă de muncă de care dispun, reputaţia de companie ce garantează calitatea? Cum anume?

Marcel Răducanu: Dv. cunoaşteţi că fiecare companie care activează în domeniu are nişte cerinţe minime la care trebuie să corespundă. Noi vom încerca să selectăm acele companii care nu corespund numai la acele criterii de care are nevoie Camera de Licenţiere. Noi vom verifica activitatea lor din ultimii ani, vom vedea capacităţilor lor tehnice, logistice. Vom verifica absolute tot ce au făcut ca, repet, să putem să îndeplinim sarcina în termeni restrînşi în care suntem puşi.

Europa Liberă: Domnule ministru, dv. porniţi de la premisa că se vor înghesui oamenii să participe la concurs? De unde interesul ăsta pentru concurs o să apară?

Marcel Răducanu: În primul rînd, este vorba despre responsabilitate civică. Noi, ministerul, am făcut cîteva şedinţe cu cei mai mari constructori, să zic eu aşa, din ţară. Şi chiar din start retrăiam – o să vină sau nu o să vină. Pînă la urmă să ştiţi că au venit peste o sută de companii care au participat la discuţii. Oamenii singuri au propus ca să nu iasă în pierdere. Deci nimeni nu-şi pune ca sarcină, cum este şi normal pentru cineva care face business, să aibă profit. Aici este altă situaţie - oamenii au responsabilitate şi vor să nu iasă în pierderi. Deci pun în faţa noastră sarcina ca atunci cînd vom face caietul de sarcini, cînd vom alcătui devizele de cheltuieli să nu fie supraprofit, dar să nu fie nici pierderi.

Noi am propus trei variante de proiect - casă cu o odaie, casă cu două odăi, case cu trei odăi. Cred că ne vom opri la ultimele două, pentru că diferenţa de cost nu este mare, dar, mă rog, nu putem impune oamenii să trăiască în case cu o singură odaie.

Europa Liberă: Pornind de la experientele din trecut, lumea este in drept sa presupuna ca ar putea sa valorifice banii de la buget companii agreate de guvern. Cum dezmintiti aceasta logica?


Marcel Răducanu: Eu nu aş spune că companiile vor fi selectate pe careva criterii politice. Pentru că dacă vorbim de guvern, cineva va zice - uite, vor alege pe ai lor din partid. Nu, nicidecum. Deci, este vorba, cum am spus din start, de companii credibile, capabile să îndeplinească sarcina pusă în faţă şi atît.

Europa Liberă: Dar cum garantaţi că nu vor exista conflicte de interese. Că nu vor exista rude, neamuri, cumetri?

Marcel Răducanu: Eu aş spune altfel. Noi nu trebuie să ne temem de rude, de cumetri. Noi trebuie să fim siguri şi să garantăm populaţiei că suntem capabili să-i alegem pe cei mai buni pe nişte criterii sigure. Uite asta cred eu că este important. Şi conflictul de interese este chiar important, dar conflictul de interese este un pic altceva - deci, coflictul de interese la cei care participă şi organizează această licitaţie - uite acolo este conflictul de interese. Dar dacă cineva a construit o casă, să zic eu, cu forta guvernare sau a făcut o construcţie, a îndeplinit o lucrare şi acuma să zicem că nu vor participa pentru că au colaborat cu fosta guvernare - eu cred că nu este corect şi invers...

Europa Liberă: Dar dv., guvernul, sunteţi cei mai preocupaţi de faptul că daţi pe mina antreprenorului sau antreprenorilor onoarea guvernului, care aţi promis că pînă la sezonul de iarnă o să aibă casele construite, nu?

Marcel Răducanu
: Exact. Păi aicea este vorba nu numai de guvern, dar şi de adnministraţia locală. Pentru că dacă v-aţi uitat atent pe hotărîrea de guvern, responsabil se face administraţia locală şi ministerul construcţiilor şi dezvoltării locale, care va asista administraţia locală cu tot ce este necesar - va propune caietul de sarcini şi aşa mai departe. Dar aţi spus foarte corect că anume noi suntem cei mai interesaţi ca companiile selectate să fie nişte companii extraordinar de organizate care să fie capabile să îndeplinească misiunea guvernului şi să dăm oamenilor spaţiu locative înainte de a veni frigurile.

Europa Liberă: Să înţelegem că există deja aprobate terenurile pentru construcţii. Ele vor fi date în proprietate viitorilor locatari sau mai intai construiti casele si mai apoi veti vedea cum faceţi?

Marcel Răducanu: Cum am mai zis, este treaba administraţiilor publice locale. Am selectat acuma trei terenuri, trei platouri de construcţie viitoare - deci unul este satul Leuşeni, cum îi spun terenul Leuhoaia, al doilea teren este satul Obileni şi al treilea teren este la Nemţeni, să zic eu aşa, mai simplu, pe vîrful dealului - deci în zona de sus a satului. Uite aceste trei terenuri vor fi acele, să zic eu, renumite platouri, să sperăm că vor fi renumite în sensul bun al cuvîntului, atunci cînd în iarnă oamenii se vor bucura de spaţiu locative. Şi administraţia public locală rămîne să decidă - acuma aceste terenuri aparţin primăriilor respective, chiar ei vor decide ce să facă cu pămînturile ulterior.

Europa Liberă: In ce fază de finisare vor primi proprietarii casele lor. Premierul Filat zicea despre o cameră şi bucătăria. Restul fiecare va duce la bun sfîrşit pe cont propriu?

Marcel Răducanu: Nu aş vrea să anticipăm. Ne-am pus ca sarcină să le dăm spaţiu locativ - antreu, bucătărie. Eu aş zice o cameră, dar dacă vom reuşi vom da absolute tot spaţiul.

Europa Liberă: Premierul Filat spunea că mai înti se vor face lucrăr de amenajare a infrastructurii. Despre ce este vorba?

Marcel Răducanu
: La momentul cînd vom avea planul urbanistic general - asta vom avea aşa numitul PUG, pe care îl vom avea gata pentru lucru la sfîrlşitul săptămînii curente - vom porni cu infrastructura. Cum cunoaşteţi, ca să porneşti o construcţie este nevoie de energie electrică şi apă în mod obligatoriu. Drumurile de acces sunr evidente - nu putem fără ele să facem nimic. Uite asta cred că avea în vedere primul-ministru – să fim gata cu drumuri, energie electric şi apă.

Europa Liberă: Aveţi de gînd să antrenaţi şi muncitori din rindul sinistratilor? Cum, daca ei nu întotdeauna au calificarea necesară?


Marcel Răducanu: Nu ministerul se va ocupa cu asta. Comaniile selectate, dacă vor găsi în rîndul sinistraţilor muncitori calificaţi şi mai puţin calificaţi şi vor avea nevoie, cu siguranţă vor fi angajaţi.

Europa Liberă: Care este veriga cheie aicea – banii, materialele de construcţie – ce anume?


Marcel Răducanu: Într-un proiect atît de mare totul este important, dar cel mai dificil va fi organizarea şantierului. Vă daţi seama ce înseamnă un şantier cu o mie de oameni puşi la muncă. Este vorba despre cazare, condiţii sanitar-igienice, hrană. Uite aici aş vedea eu provocarea cea mai mare.

Europa Liberă: Domnule ministru, vă mulţumim foarte mult, vă dorim succes şi evident că noi vom monitoriza aceste lucrări.

Marcel Răducanu: Vă mulțumim pentru ajutor și fiţi cu ochii pe noi.
XS
SM
MD
LG