Linkuri accesibilitate

Picnicul cu bucluc


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Într-o atare situaţie, frontiera dintre viaţa publică şi cea privată devine foarte vagă.


Un subiect destul de banal a ajuns săptămîna trecută să concureze laitmotivul inundaţiilor. Foarte mulţi ziarişti şi nu numai ei discută cu însufleţire despre picnicul organizat într-o pădure de funcţionarii Curţii Constituţionale. Mai multe site-uri şi programe de ştiri au găzduit imaginile cu cinovnicii sosiţi la picnic cu maşinile de serviciu, într-o zi lucrătoare.

Mulţi contribuabili au fost decepţionaţi de cheful acesta. Însă preşedintele Curţii Constituţionale a declarat peste cîteva zile că organizatorii picnicului îşi vor apăra cinstea şi demnitatea în judecată, că difuzarea acelor imagini fără o verificare prealabilă e o încălcare a drepturilor omului. Pe deasupra, preşedintele CC a precizat că le-a permis funcţionarilor să utilizeze maşinile de serviciu.

Mărturisesc că am privit imaginile cu pricina cu un gust amar al decepţiei. Totul părea grotesc, bizar, exacerbat. M-au nedumerit atît ziariştii care veniseră să filmeze cheful, cît şi funcţionarii cheflii.
Felul în care acţionau jurnaliştii poate fi înţeles pînă la un punct. Pînă în clipa în care au început să semene cu nişte paparazzi agasanţi şi incisivi. Ei îi luaseră prin surprindere pe funcţionari şi, profitînd de zăpăceala acestora, îi bombardau cu întrebări incomode. Asta e de înţeles. Însă urmărirea celor care o luaseră la sănătoasa printre hăţişuri, cu un zel potrivit mai degrabă pentru atletism decît pentru jurnalism, m-a dezgustat.
Unde mai pui că într-o atare situaţie frontiera dintre viaţa publică şi cea privată devine foarte vagă.

Pe de altă parte, m-au nedumerit funcţionarii înfricoşaţi care se ascundeau, ca nişte indieni, prin hăţişuri, care îşi acopereau feţele cu mîinile sau care acopereau plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor. Frica lor mi s-a părut de-a dreptul exagerată. Păi, aşa acţionează un om sincer, onest, drept şi bun la suflet? Căci, în ciuda incisivităţii ziariştilor, în ciuda apariţiei lor neaşteptate, funcţionarii nu erau urmăriţi totuşi de nişte urşi nărăvaşi, treziţi din hibernare.

De aceea, picnicul cu bucluc mi-a lăsat impresia unui spectacol lamentabil în care toţi actorii joacă prost.
XS
SM
MD
LG