Linkuri accesibilitate

Campania pentru referendum - șanse și oportunități


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Nu întotdeauna chestiunile în litigiu din interiorul Alianței sunt gestionate cu maximă raționalitate politică”.


Gheorghe Cojocaru
: Comisia Electorală Centrală anunță înscrierea unor noi actori politici în cursa pentru sau împotriva referendumului privind alegerea șefului statului prin vot direct, iar senzația pe care o poate avea cetățeanul simplu în legătură cu aceasta este că deja a fost dat startul unei campanii electorale în toată regula. O campanie în care se regăsesc deja toate forțele politice importante, o campanie pe care nu vrea s-o rateze nici un partid sau grupare politică cu pretenții de accedere în politica mare din Republica Moldova.

Europa Liberă: Detaşamentul de participanţi a ajuns la cifra ghinionistă „13”. Poate că este devreme dar zic să analizăm cum arată acest eşalon.


Gheorghe Cojocaru
: Acesta este o garnitură cu totul pestriță, ca și viața politică din Republica Moldova, de altfel. Liderii – cele patru partide la guvernare – sunt contrabalansați de opoziția comunistă. Cu siguranță, pe acest teren al opoziției dintre Alianța de la guvernare și Partidul Comuniștilor, secondat de niște grupuri minuscule satelite, se vor desfășura principale dispute politice pe marginea referendumului. Urmează, apoi, mai multe formațiuni politice extraparlamentare care, indiferent cum vor pleda, se vor folosi de tribuna acestei campanii pentru a-și face publicitate.

Europa Liberă: Trebuie să înţelegem că principala bătălie se va da între între Alianța pentru Integrare Europeană, pe de o parte, şi comunişti, pe de altă parte. Dar, cum arată astăzi tabăra Alianței, mai ales din perspectiva plebiscitului?


Gheorghe Cojocaru
: Toată lumea vede, cu regret, că sub umbrela Alianței pentru Integrare Europeană s-a adunat mai multă tensiune decât ar fi fost necesar și că nu întotdeauna chestiunile în litigiu din interiorul Alianței sunt gestionate cu maximă raționalitate politică. Chestiunea referendumului, însă, este un vitală pentru actuala guvernare. Prin urmare, Alianța are nevoie de un succes politic care să prezinte opera comună a tuturor componentelor sale, pentru a-și regăsi încrederea și ritmul de odinioară.

Europa Liberă: Pentru a obţine acest success politic la care vă referiţi, Alianţa mobilizează dramul de „beton” care a mai rămas în interior. Mă refer la ideea unui stat major electoral comun, anunțată de deputatul liberal Ion Hadârcă şi sprijinită de cîteva formaţiuni extraparlamentare. Acest stat major ar fi de natură să contribuie la fortificarea Alianţei?


Gheorghe Cojocaru: Este evident că această idee pleacă, după cum se vede, de la necesitatea coordonării acțiunilor între componentele Alianței pe parcursul campaniei pentru referendum și este una absolut rezonabilă, mai ales dacă se va ține cont de mizele acestui referendum. Nu știu ce motive ar putea fi găsite pentru a nu se ține cont de o sugestie logică care vizează realizarea unui scor cât mai bun în competiția pentru referendumul din toamnă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG