Linkuri accesibilitate

Dezinteresul clasei politice față de corupție (Gândul)


Traian Băsescu despre datoria de sînge a României (dosarul cetățeniei pentru moldoveni)

Ofensiva impotrva coruptiei n-ar trebui sa depinda, in Romania, nici de cutare senator, nici de Agentia Nationala de Integritate, ci de o vointa comuna a intregii societati – arata Ion M. Ionita intr-un comentariu din Adevarul. Intr-un alt articol, pe aceeasi tema, dar din ziarul Gandul, Gabriela Stefan selecteaza cel mai ingrijorator element din raportul Comisiei Europene de monitarizare asupra justitiei din Romania: complicitatea sau cel putin dezinteresul clasei politice fata de subiect. Iar vina nu este doar a partidelor de opozitie, ci si a parlamentarilor puterii, care au permis ca legislatia anticoruptie sa fie ciuntita in timp ce ei isi beau cafelele pe coridoarele Parlamentului – mai scrie Gabriela Stefan in Gandul.

In Romania libera, Cristian Ghinea readuce lucrurile intr-un orizont mai realist: sa nu ne imaginam ca un raport inca mai aspru sau chiar sanctiuni impuse Romaniei la capitolul justitie vor putea rezolva problema. Sanctiunile sunt mai degraba simbolice: verdictele justitiei romane n-ar mai fi luate in considerare in spatiul european sau, maximum de pedeapsa, Romania ar pierde unele subventii destinate domeniului, dar nu mai mult. Valoarea acestei monitorizari – pe care, culmea, romanii chiar juristi de meserie, o doresc continuata, rezulta dintr-un sondaj – valoarea ei tine de blazon, de imagine, cu tot ceea ce implica aceasta intr-un spatiu comunitar.

Mai multe ziare au selectat din conferinta de presa tinuta ieri de seful statului, dupa prezentarea Raportului pe justitie al Comisiei Europene, referirile la dosarul cetateniilor pentru moldoveni. Traian Basescu observa ca statele europene au ele insele datoria sa legalizeze sederea pe teritoriul lor a circa un milion de moldoveni. Romania isi face numai datoria de sange – a mai spus seful statului, care nu se ingrijoreaza atata timp cat criticile nu sunt formulate de la nivelul vreunui sef de stat sau de guvern, ci doar prin intermediul presei.

Adevarul se refera si la articolul din Nezavisimaia Gazeta, in care Romania este din nou acuzata de pretentii teritoriale fata de Ucraina. In discutie ar fi o insulita, Maican, care a devenit teritoriu romanesc in urma masuratorilor periodice prevazute chiar de tratatul bilateral in vigoare dintre Romania si Ucraina.
XS
SM
MD
LG