Linkuri accesibilitate

Munca: supraimpozată în România (Mugur Isărescu)


Patologicul într-o societate fără cei șapte ani de-acasă (Evenimentul zilei)

Campania declansata in ultima saptamana in presa internationala pe tema iminentei invazii de moldoveni in tarile occidentale, a fost posibila facand “cu sprinteneala” pasul de la informarea insuficienta la dezinformare voita, arata Sabina Fati in editorialul cotidianului Romania libera. Acest lucru se vede mai cu seama in articolul semnat de Gian Micalessin in cotidianul italian Il Giornale, in care Fati identifica un semnatar si al saptamanalului german Der Spiegel, care a publicat primul articol pe aceasta tema. Cifrele folosite in presa germana, britanica si italiana sunt aceleasi – un milion de moldoveni vor napadi piata muncii din Uniunea Europeana dupa ce-si vor fi obtinut in ritm alert pasapoartele romanesti. Or, arata Sabina Fati, asa-zisul ritm alert inseamna 120.000 de pasapoarte acordate in 20 de ani, cu un accelerando modest, de 10.000 aprobate in 2010. Campania se foloseste de avertismentul la fel de neintemeiat privind iminenta unire dintre Romania si Moldova, adica intrebuinteaza acelasi material documentar lipsit de argumente politice, civice si teoretice. Nu sunt interogati oficiali europeni, romani sau moldoveni – se mai arata in editorialul Romaniei libere.

Detaliile puse in circulatie de presa rusa,in speta publicatia Rosbalt, privind averea premierului Vlad Filat, sunt prezentate fara comentarii de Cotidianul. Filat este considerat in articolul rezumat de Cotidianul partener de afaceri al lui Dinu Patriciu si detinator al unei averi de peste 1 miliard de dolari, cu mult peste nivelul averii lui Oleg Voronin, care ar detine numai 600 de milioane de dolari.

Deshumarea sotilor Ceausescu este comentata intr-un articol al lui Horia Ghibutiu in Evenimentul zilei. Autorul asteapta ca antropologii, sociologii si teologii sa se pronunte asupra acestei boli a Romaniei de azi care nu tresare cand la televizor camera de luat vederi scruteaza mormintele, iar microfonul e folosit pe post de tarnacop. Patologicul prinde radacini viguroase pe aici, intr-o societate fara cei sapte ani de-acasa ( am parafrazat).

Nu sunt comentate insa afirmatiile aspre ale guvernatorului Bancii Nationale Mugur Isarescu, care a avertizat ca redresarea eocnomiei romanesit nu se poate face fara constrangeri bugetare tari. Importanta acordului cu Fondul Monetar International, intelegere care a salvat Romania de la faliment, a fost un alt punct din interventia oficialului BNR, detaliata de Romania libera. Isarescu, dar si alti oficiali ai bancii centrale, au atras atentia ca munca este supraimpozitata in Romania.
XS
SM
MD
LG