Linkuri accesibilitate

Beneficiari ai burselor FLEX de anul acesta


Gheorghe Mogîldea
Gheorghe Mogîldea

Finaliştii programului au fost pregătiţi o lună la Chișinău pentru ceea ce organizatorii numesc „realitatea americană”.


De 18 ani elevii din Republica Moldova şi statele fostei Uniuni Sovietice beneficiază de programul FLEX susţinut de Congresul american. Pentru un an de zile, tinerii studiază într-o şcoală americană, beneficiază de o bursă lunară şi stau la o familie gazdă. La concurs sunt încurajaţi să participe şi elevii cu disabilităţi. Finaliştii programului au venit în urmă cu o lună la Chişinău unde au fost pregătiţi pentru ceea ce organizatorii numesc „realitatea americană”. Diana Răileanu a stat de vorbă cu elevii care vor pleaca în Statele Unite.

Temirov Firdavs
În acest an îşi vor împlini visul de a pleca în America 19 de elevi originari din fostele ţări sovietice. Mulţi dintre ei sunt la prima experienţă în afara ţării. Temirov Firdavs din Tadjikistan spune că a încercat în repetate rânduri să aplice pentru acest program însă norocul i-a surâs abia în acest an: „Vara, când afară erau peste 35 de grade mă duceam la orele de engleză. Merg în cârje deoarece cu greu mişc piciorul drept. Colegii mei mergeau la tabără sau la mare, eu însă învăţam. Visul meu era să merg în Statele Unite, mai ales după ce am găsit fotografiile bunicii mele care de două ori a vizitat America. Mi-am spus că vreau şi ei să călătoresc ca ea”.






Anton Semionov
În Statele Unite finaliştii vor merge în diferite regiuni. Anton Semionov, originar din Federaţia Rusă va pleca la Boston, pe care deja la „vizitat” cu ajutorul internetului: „Boston este cel mai mare oraş din State. De asemenea am citit că este criticat pentru că autorităţile de acolo au permis căsătoria persoanelor de acelaşi sex. În Boston sunt foarte multe universităţi. Sper peste câţiva ani să merg şi la o facultate în Statele Unite, poate în Philadelphia la Universitatea de Medicină sau în New York ca programator”

Anton a aflat că a fost ales să plece în SUA în ziua când a împlinit 16 ani. Cei mai emoţionaţi au fost părinţii, îşi aminteşte băiatul: „Părinţii au rămas perplecşi, însă tata mi-a spus că odată ce am fost ales nimeni nu mă va împiedica să plec, pentru că este şansa mea să văd lumea. Cred că în adâncul sufletului părinţii îşi fac griji pentru mine, însă înţeleg că poate este singura posibilitate din viaţa mea de a vedea lumea, mai ales că în familia noatră sunt primul care va pleca în Statele Unite.”

Absolvenţii programului nu au ezitat să împartă cu finaliştii din acest an experienţa „americană”. Printre ei şi Gheorghe Mogâldea de 19 ani, originar din Călăraşi, care a revenit din Statele Unite acum două luni. Acolo spune Gheorghe a învăţat cu adevărat să fie independent şi să uite că se poate mişca doar într-un scaun cu rotile: „Multe lucruri pe care nu le puteam face înainte de America acum le pot face. Chiar de exemplu pentru autodeservire... pentru că dacă sunt în cărucior îmi vine mai greu să mă îmbrac. Dar acum eu mă îmbrac mai repede pentru că acolo mă îmbrăcam singur şi făceam baie singur şi chiar îmi ajutam mama gazdă la spălat vesela. Lucruri pe care nu prea des le făceam aici. Eu am nimerit într-o familie în care nu exista „hai să te ajut”. Exista fă tu singur sau nu va face nimeni pentru tine. Asta este un lucru bun, pentru că aşa înveţi să faci mai multe lucruri singur”.

Irina Nicorici
Înainte de a pleca în America, finaliştii au petrecut o lună de zile în Republica Moldova. De ce, explică Irina Nicorici, coordonatoarea programului FLEX de la noi: „Moldova pe de o parte este o ţară post sovietică adică este ceva cunoscut pentru orice persoană originară din Georgia, Tadjikistan sau Rusia, totuşi infrastructura şi cultura este puţin înţeleasă. Pe de altă parte Moldova este occidentalizată pentru cei care vin din ţările asiatice, este un punct de adaptare la ideile occidentale sau la diferenţele de exemplu dintre rolul femeii şi a bărbatului”.

În plus, pentru o lună de zile elevii şi-au perfecţionat şi cunoştinţele în engleză. Tot la Chişinău, spune Irina Nicorici, finaliştii concursului au gustat pentru prima dată untul de arahide, biscuiţii cu bucăţele de ciocolată sau hot-dog-urile americane. Iată că în mai puţin de 24 de ore Temirov, Anton dar şi ceilalţi finalişti ai programului FLEX vor ajunge în locul care, spun ei, este „Ţara tuturor posibilităţilor”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG