Linkuri accesibilitate

25.07 - București: Mică victorie de etapă a păgubiților FNI


Tribunalul București a împărtăşit opinia avocatului FNI, potrivit căruia contractul de garantare a sumelor depuse de investitori este valabil.


25 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Ingrid Șușu).

CEC nu poate anula contractul cu FNI: mică victorie de etapă a păgubiților FNI.

O mică victorie de etapă a păgubiţilor de la FNI: miza a fost o semnătură pusă de fostul director al CEC, Camenco Petrovici pe un document prin care angaja instituţia în garantarea unor investitii la FNI în valoare de 200 de miliarde de lei. Prin hotărirea sa de astazi, una atacabila la Curtea de Apel, Tribunalul Bucuresti a respins, în şedinţă publică acţiunea prin care CEC solicita anularea contractului cu FNI. Aşadar, ce a semnat Petrovici, este bun semnat, iar CECul va trebui să plătească scump participarea sa la ceea ce devenise, in mod evident, în ultimele luni un „Caritas redivivus”.

Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat astazi în şedinţă publică cu privire le cererea CEC de a declara nul contractul încheiat între fostul preşedinte al CEC, Camenco Petrovici şi FNI. Deşi reprezentantul CEC a susţinut în faţa instanţei că legea bancară 58 din 1998 a modificat statutul CEC, în sensul că pentru semnarea contractului de cauţiune între CEC si FNI era nevoie pe lîngă semnătura fostului preşedinte şi de cea a reprezentanţilor ministerului de finanţe, Tribunalul a împărtăşit opinia avocatului FNI, potrivit căruia contractul de garantare a sumelor depuse de investitori este valabil.

Cei peste 300 de investitori veniţi din întreaga ţara, stînşi în faţa Tribunalului au primit cu entuziasm decizia judecătorilor, strigînd „In sfîrşit, se face dreptate”. Şi aceasta la puţin timp după ce, preţ de mai multe ore scandaseră în faţa tribunalului lozinci impotriva ministrului de Justitie şi a premierului Mugur Isărescu.
Reprezentanta asociaţiei naţionale a investitorilor la FNI, avocata Ana Diculescu a afirmat că prin admiterea ca legală a contractului de garantare a fondurilor, FNI şi SOV Invest vor putea să îşi continue activitatea şi vor avea posibilitatea să plătească sumele reprezentînd contravaloarea titlurilor.

De partea cealaltă, CEC va aştepta primirea în scris a deciziei Tribunalului Bucuresti, după care, va hotarî dacă o va ataca sau nu la Curtea de Apel. Noua administraţie a FNI nu a reuşit încă recuperarea integrală a prejudiciului făcut de vechea administraţie condusă de Maria Ioana Vlas, iar potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, fosta conducere a FNI a delapidat fonduri de curca 1000 de miliarde de lei. (...)

Investitorii FNI îi cer premierului Mugur Isărescu ca în cazul în care CEC nu va putea acoperi suma necesara să dispuna efectuarea platilor din fonduri extrabugetare sau internaţionale. (...)

În memoriul depus astazi la căteva dintre institutiile statului, investitorii aduc acuzatii de complicitate la frauda regizată de FNI şi Băncii Naţionale a Romaniei, Comisiei Valorilor Mobiliare, Băncii Agricole şi Ministerului de Finanţe. In textul memoeriului se mai spune că „este anormală condiţionarea rezolvării cazului FNI de rezultatele şi concluziile anchetelor şi a justitiei deoarece acestea vor putea stabili cuantumul fraudei, vinovaţii, măsurile de recuperare a pagubelor şi pedepsirea celor vinovati dar nu vor putea convinge oamenii că statul a încercat să îi apere şi că nu are nici o responsabilitate în rezolvarea cazului”. (...)
XS
SM
MD
LG