Linkuri accesibilitate

Campania pre-referendum: cine trage spuza pe turta cui?


Ion Bunduchi (APEL)
Ion Bunduchi (APEL)

Ion Bunduchi (APEL) despre diferența dintre: „La dezbateri pot participa şi reprezentanţi ai partidelor politice” (România) și „La dezbateri pot participa şi reprezentanţi ai societăţii civile” (Moldova).


Ion Bunduchi
: „În fond suntem deja, după mine, în încălcare de legislaţie. Nici o instituţie de presă nu poate începe să reflecte campania electorală, până nu anunţă oficial acest lucru. O instituţie mediatică trebuie să declare în prima săptămână a perioadei electorale politica editorială şi proprietarii instituţiei mediatice. Când să prezinte documentele respective? Consiliul Coordonator al Audiovizualului este în concediu. Am făcut comparaţie – regulamentul pentru reflectarea referendumului din Republica Moldova şi regulamentul emis de Consiliul naţional al audiovizualului din România, la referendumul, este adevărat, consultativ. Acolo - opt puncte pe jumătate de păginuţă. La noi - iniţial 75, apoi 54. Este adevărat – o practică nouă pentru Moldova. Şi s-au pomenit şi autorităţile, inclusiv autorităţile electorale, dar şi mass-media cred că s-a pomenit într-o mare încurcătură din lipsa experineţei anterioare. Dar nici nu s-a străduit autoritatea electorală să gândească mai în profunzime şi mai limpede asupra modului în care ar putea să fie organizată reflectarea unei asemenea acţiuni de interes social major.”

Europa Liberă: Întrebarea de princiupiu: la ce bun aceste dezbateri, dacă în fond la referendum este scoasă o chestiune de genul: vă place ceaiul cu zahăr, sau fără zahăr? Şi oamenii trebuie să spună: da sau ba. De ce o lună de zile trebuie să dezbatem? Ce? Ca să înţeleagă cum e formulată întrebarea? Sau avantajele răspunsului „da” sau „nu”?

Ion Bunduchi
: „Problema e că şi legislaţia este aprobată de forţe politice, dar şi organul electoral este format pe principii politice. Şi atunci politicienii, orice am zice, trag jăratecul la turta lor. Or, acest referendum, în opinia mai multor colegi de breaslă, va însemna, de fapt, o repetiţie generală de înaintea alegerilor parlamentare anticipate. Pentru că, sunt absolut de acord, că în cazul unui referendum nu ai ce dezbate. Nu sunt 20 de platforme politice, platforme electorale, programe de guvernământ, încât să încerci să convingi electoratul, că a ta e cea mai bună. În cazul referendumului ar fi necesar dezbaterea unei teme de bază: cum să ne dăm seama fiecare că avem o oportunitate să ne exercităm un drept?”

Europa Liberă: Adică să fie un fel de culturalizare democratică?

Ion Bunduchi
: „Absolut. Absolut, să fie un fel de amplificare a spiritului participativ, dacă doriţi. Dar aşa cum merg lucrurile, ajungem la convingerea că, de fapt, partidele vor să-şi facă imagine, o dată în plus să amintească că ele există şi, în fond, nu să culturalizeze electoratul.”

Europa Liberă: Adică, se va întâmpla ca în situaţia cu studentul care ştie un singur bilet. Şi oricum va aduce vorba la acel subiect, pe care îl ştie.

Ion Bunduchi: „Da, spre asta mergem. Pentru că în cazul unui referendum nu e necesar să facem condiţii speciale partidelor politice. Nu este necesar. Dar vedeţi că şi acest regulament care a fost făcut, iarăşi dă nişte condiţii favorizante forţelor politice. Pe când referendumul e, de fapt, pentru fiecare cetăţean.”

Europa Liberă: Adică, prioritatea trebuie schimbată.

Ion Bunduchi: „Noi chiar invocam un punct din regulamentul Consiliului naţional al audiovizualului din România, care zicea: „La dezbateri pot participa şi reprezentanţi ai partidelor politice”. Sau la noi: „La dezbateri pot participa şi reprezentanţi ai societăţii civile”. Vedeţi cum lucrurile sunt inversate, de fapt?”

Europa Liberă: Cine-i naşul la masă?!

Ion Bunduchi: „De aceea şi spuneam: forţele politice vor trage atâta jăratec, cât societatea civilă, cetăţenii în general, vor permite acest lucru.”
XS
SM
MD
LG